Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

28. 1. 2009

Teletext České televize nejčtenějším v ČR

Teletextové služby České televize dosáhly v roce 2008 podílu na trhu 66,3 %. Nejnavštěvovanějším je Teletext ČT na ČT1, týdně jej čte přes milion diváků.

Teletext České televize si stále udržuje vedoucí pozici na teletextovém trhu v České republice, jeho primát opět potvrzují výstupy z peoplemetrových měření uskutečněných v roce 2008.

Na trhu teletextů v ČR dominuje Česká televize, teletextové služby televize veřejné služby se na něm podílí celkem 66,3 %.

Nejvyššímu zájmu veřejnosti se těší Teletext ČT vysílaný na programu ČT1. Vykazuje návštěvnost v jednom týdnu více než 1 milion čtenářů, týdenní průměrná kumulovaná sledovanost dosahuje 1 023 980 diváků.

Vedle zavedených a vyprofilovaných teletextů na programech ČT1 (komplexní Teletext ČT) a ČT2 (bleskový informační Teletext Expres) poskytuje Česká televize standardní teletextovou službu rovněž ke svým digitálním programům. Na sportovním ČT4 se jedná o teletext zaměřený na sportovní zpravodajství. Zpravodajská stanice ČT24 využívá teletextové služby zejména k vysílání skrytých titulků pro sluchově handicapované diváky a od roku 2008 nabízí i programové plány jednotlivých programů České televize. Předností tohoto teletextu je rychlá, operativní reflexe aktuálních změn v programu ČT24.

Aktuální výsledky sledovanosti teletextů jsou zveřejňovány každý týden v Teletextu ČT na programu ČT1, stránka 891. Veškeré údaje vycházejí z elektronického měření sledovanosti, tzv. peoplemetrů. Výpočty jsou prováděny agenturou Mediaresearch, a. s. podle metodiky schválené Asociací televizních organizací (ATO). Podíl na trhu se vypočítává na základě počtu diváků starších 4 let a času, který čtením teletextu strávili.


Štěpán Janda
Tiskový útvar ČT

Přílohy

Graf (35 kB)