Kde jsem:

Knihy — Vydané tituly — Edice ČT — Vše o ČT — Česká televize

Edice ČT

Edice ČT

  • Vlastní výroba produktů v návaznosti na pořady a osobnosti ČT.
  • Produkty k dostání v prodejně na Kavčích horách nebo v eShopu ČT.
Lucemburkům v patách

Lucemburkům v patách

Vladimír Mertlík

Král s tváří anděla

V otcových stopách

V záři císařské koruny

Král bez koruny

S bratry po boku

Do posledního dechu


Lucemburkům v patách. Tisíce kilometrů křížem krážem Evropu. Stovky navštívených míst a měst. To vše absolvoval autor této knihy a televizního dokumentárního cyklu Lucemburkové. Splnil si tak celoživotní touhu navštívit místa historických událostí, pro lepší pochopení pohnutek, které je způsobily. Sledoval osudy čtyř generací panovnického rodu, který dal českým zemím největšího panovníka – Otce vlasti Karla IV. – a přivedl je na vrchol moci a slávy. Praha byla za dob jejich panování hlavním městem říše, která tvořila dějiny. Fascinován činy velkých císařů a králů, nepředkládá ovšem autor čtenáři suchý výčet faktů. Naopak. Líčí historické postavy jako živé lidi, ovládané přirozenými touhami i sny, dobrými i špatnými vlastnostmi, jako lidi vítězící i chybující, ale o to více hodné obdivu a hrdosti nás – jejich potomků.


Vázaná, 166 x 239 mm, 160 stran, 299 Kč

ISBN 978-80-7404-080-1

Termín vydání: 13. 2. 2012



Ukázka z knihy (pdf, 5,27 MB)


Koupit v eShopu


Vladimír Mertlík (*1945) – autor, scenárista, dramaturg, režisér a producent. Jeho společnost Agency Prague Cherry produkuje dokumentární pořady, reklamní klipy, zajišťuje reklamní kampaně a realizuje humanitární a benefiční projekty.


„Naučil jsem se číst a chápat životopisy představitelů a mocných středověkého světa jako příběhy živoucích. Chápete-li jejich kroky jako činy živých lidí, nikoliv bust, soch a votivních obrazů, poznáte v nich mnohé z těch, se kterými sdílíte váš současný život a svět. Naučí vás to pokoře. Poznáte, že jsme zase tolik nevymysleli, a že většinu toho, co Evropa zamýšlí učinit a činí, udělali oni již mnoho set let před námi. Společná měna, spojování se do územních celků schopných konkurence a obrany, vytváření jednotného práva a předpisů. To všechno už tu bylo. Pohyb po celém kontinentě bez omezení, ke kterému se zvolna přibližujeme? Byl už samozřejmostí. Můžeme namítnout, že zdaleka ne pro všechny. Ano, ale není na tom podobně i dnešní svět? S minimálními prostředky dokázali tehdy budovat objekty, které přetrvaly staletí a nad kterými dnes zůstáváme v úžasu. Troufám si říci, že ve vztahu k umění a tvorbě jsme barbary spíše my. Jmenujte jednoho z dnešních vládců, jejich rádců a vládnoucí šlechty, tedy prezidentů, premiérů, ministrů a členů parlamentů, kdekoliv v Evropě, který vlastním úsilím a za vlastní peníze podporuje umělce a jejich tvorbu.


Zkuste si promítnout jejich tehdejší činy do dnešní reality a navlékněte stejné požadavky a cíle na dnešní osoby ve stejném postavení. Bez letadel, aut, mobilů, internetu, mailů, televize, laserových tiskáren a stovek dalších pomůcek. Jen s koněm, vozem, vlastním hlasem, husím brkem a pergamenem. Zkuste si představit, jak stojí současní vládci v čele svých vojsk nepříteli tváří v tvář.


Ale v jednom byli stejní. Milovali i žárlili, nenáviděli se i spolu kooperovali, pomáhali si i záviděli. Protože lidé jsou stále stejní. Nic na světě se nemění, jen kostýmy a kulisy. Rozhodl jsem se je poznat a vyprávět o nich tak, jak v učebnicích k seznámení obvykle nejsou. Tak, aby laskavý divák a posléze i čtenář viděl, že mohli být stejní jako jeho soused, jako lidé kolem nás.“