Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

5. 1. 2016

Za našima humny s Monikou Brindzákovou

Putování za lidovými zvyky, tradicemi, řemesly, kuchařskými specialitami, ale především za zdejšími lidmi a písničkami přináší nový pořad České televize Za našima humny. Od 9. ledna 2016 ho každou sobotu v 9:30 vysílá program ČT2. Natáčel režisér Petr Ryšavý v brněnském studiu.

Prvním z navštívených míst jsou Dolní Bojanovice na jihu Moravy. Průvodkyně pořadem Monika Brindzáková nahlédne do dílny lidové krejčové Růženy Kosmosné a její vnučky Markéty, která je rovněž švadlenou a vyšívačkou krojů. Ve společnosti Anežky Bilíkové si zkusí upéct bojanovskou specialitu, meltašky. Lidová malířka Eva Sejáková ji bude učit malovat lidové ornamenty na žudro, tedy na zdobený přístavek u vchodů do lidových staveb v oblasti Moravského Slovácka. Moničino putování Dolními Bojanovicemi zakončí informace o bojanovském kříži a doprovodí ho lidové písníčky v podání dechové kapely Bojané a cimbálové muziky Grajcar.

Moniku Brindzákovou si diváci České televize pamatují například jako moderátorku Dobrého rána. Svým vztahem k lidovým tradicím se netají. „Kroj jsem poprvé oblékla jako malé dítě na tradičních hodech v mých rodných Hruškách, a pak jsem ho pravidelně oblékala při nejrůznějších příležitostech,“ říká Monika a jedním dechem dodává: „A dnes už vím, že to, co mě na lidové tradici vždycky tak přitahovalo a přitahuje, jsou lidé. Ať už ti slavní, jako byli Janek Rokyta, Luboš Holý, Zdena Jelínková nebo ti další, kteří i v jedenadvacátém století udržují tradice živé a snaží se je předávat dál. Těm se hluboce klaním.“

A právě udržování a předávání tradic je hlavním cílem pořadu. „V dalších dílech se diváci podívají například na Valašsko,“ láká ke sledování dramaturgyně Jaroslava Pešková a odkrývá konkrétní zajímavosti: „Nahlédnou pod pokličku výroby dřevěných kol či ovčího sýru, naučí se vařit správnou valašskou kyselicu. Ve Svatobořicích-Mistříně na Kyjovsku se dozvědí, co je to rejdění, ochutnají bramborové přesňáky a dozví se, jaké víno rodí trať na sopečném podloží.

„Při natáčení Humen jsem si znovu uvědomila, co je to pozitivní energie,“ zamýšlí se Monika Brindzáková a dodává:  „Že každá práce, každé řemeslo, každý upečený koláč nebo vyřezaná figurka ze dřeva chce nejen šikovné ruce, ale i velké srdce. Snažila jsem se všechno vyzkoušet, ale vždycky jsem musela jen tiše závidět všem tetičkám a řemeslníkům jejich umění. Myslím, že se diváci mají na co těšit.“

Reprízy pořadu vysílá ČT2 vždy ve středu dopoledne.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Monika Brindzáková s cimbálovkou v Dolních Bojanovicích (786 kB)

Natáčení ve Svatobořicích-Mistříně (414 kB)

27. 7. 2016Česká televize připomene životní jubileum Milana Uhdeho
30. 6. 2016Nový cyklus ČT představí hradní a zámecké kaple
6. 5. 2016Inspirace hudbou. Dokument ČT představuje současnost moravského Slovácka
28. 3. 2016Třináct scén, třináct unikátních inscenací – Česká televize nahlédne za oponu regionálních divadel
21. 3. 2016Natáčení Četníků z Luhačovic jde do finále
3. 2. 2016Nový cyklus ČT představuje partnery s odlišnou vírou
6. 1. 2016Přímý přenos Tříkrálového koncertu na ČT1
5. 1. 2016Za našima humny s Monikou Brindzákovou
17. 12. 2015Magdalena Kožená zpívala v zámecké jízdárně
10. 12. 2015Sama doma z brněnské vily Stiassni

« | | 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 | | » (40)