Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

3. 11. 2015

Česká televize točí dokument o architektu Bohuslavu Fuchsovi

Začátky zcela unikátní tradice brněnského funkcionalismu na osudech jejího předního představitele architekta Bohuslava Fuchse představí dokument, který natáčí režisér Pavel Jirásek v brněnském studiu České televize. Snímek zároveň připomene 120. výročí Fuchsova narození.

Hotel Avion, Zemanova kavárna, budova hlavní pošty či Moravské banky v Brně, ale také mnohé Fuchsovy stavby v Praze a dalších městech stojí na pomyslném vrcholu evropské avantgardní architektury. „Chceme diváka seznámit s mimořádným významem českého architektonického modernismu, který se stal součástí evropského a světového kulturního dědictví,“ říká režisér Pavel Jirásek. Netají se snahou dostat Bohuslava Fuchse zpět do centra pozornosti a připomenout jeho obrovský význam. Vždyť už za Fuchsova života do Brna přijížděli a stále přijíždí architekti i studenti oboru z celého světa, aby zhlédli jeho stavby, které nás dodnes vzrušují svou moderností. Svými pracemi Fuchs oslnil takové osobnosti světové architektury, jako byli Adolf Loos, Walter Gropius, Le Corbusier či Arne Jacobsen.

„Oslovili jsme deset významných současných architektů, kteří v dokumentu hodnotí okruh či jednu z vybraných Fuchsových staveb,“ představuje pořad dramaturg ČT Martin Polák a dodává: „Architekti se vyjadřují k  historické závažnosti, užitnému významu a také k současnému stavu těchto objektů.“ V pořadu dostávají slovo takové osobnosti světa architektury, jako jsou například Boris Podrecca, Vlado Milunič, Zdenek Fránek, Tomáš Rusín či Eva Jiřičná, která při natáčení před několika dny uvedla: „Když slyším jméno Fuchs, je to pro mě master of the space. Ten člověk byl génius. Ovládá prostor tím nejlepším způsobem. V každém rohu, v každém detailu nacházím něco, co ukazuje na schopnosti vynikajícího architekta, designéra a člověka.“

Bohuslava Fuchse (1895 – 1972) neproslavily jen architektonické návrhy hotelů, kaváren a administrativních budov, ale také projekty obytných a lázeňských domů, továren a dokonce i hřbitovů a pomníků. Neméně významné jsou jeho urbanistické práce. Zejména do svých staveb navrhoval i nábytek.

Tvůrci dokumentu spolupracují s řadou institucí, například s Obcí architektů, památkáři, vysokými školami, muzei nebo Českými centry v několika evropských městech a New Yorku. Pořad podpořila Nadace české architektury, Národní památkový ústav, Jihomoravský kraj a Statutární město Brno.

Dokument Evropský architekt Bohuslav Fuchs vzniká v Tvůrčí producentské skupině Kamily Zlatuškové. Natáčení potrvá do jara příštího roku. „Těší mě, že souběžně s natáčením připravuje brněnská Galerie architektury stejnojmennou výstavu, která bude k vidění od 10. listopadu 2015,“ doplňuje režisér Pavel Jirásek.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Bohuslav Fuchs a Le Corbusier (527 kB)

Eva Jiřičná při natáčení v brněnském hotelu Avion (684 kB)

5. 10. 2021Pohádka natočená za tři odpoledne i soutěž s miliónovým rozpočtem. Nový cyklus Na programu televize odhalí zákulisí televizní výroby
16. 9. 2021Díky za každé Dobré ráno, říká nový moderátor pořadu Aleš Zbořil
6. 9. 2021Režisér Ivo Bystřičan představuje české dějiny na osudech manufaktur a továren
6. 9. 2021Krotí dluhy a radí, jak vyzrát nad finančními problémy
31. 8. 2021Svět podle Muchy
19. 7. 2021Pavel Kříž jako Tajemný pan M.
23. 6. 2021Průkopník televizní tvorby pro děti vysílá už šedesát let. Brněnské studio ČT slaví jubileum
23. 4. 2021Špičkový jazz z brněnského studia na programu ČT art
17. 3. 2021Denis Šafařík se v novém dokumentu ČT Španělská chřipka představí jako Franz Kafka
5. 1. 2021Cyklus o době, kdy komunisté zakazovali Boha

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (40)