Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

11. 11. 2014

Moderní věda a technologie se v dokumentu ČT vracejí k biblickému zločinu

Ten příběh zná celý svět. Tvůrci dokumentu Na počátku byla vražda – Kain a Ábel však nepátrají po příčinách a viníkovi bratrovraždy popsané v Bibli. Nahlížejí na tuto událost očima vědců. Pořad natočený v Tvůrčí producentské skupině náboženské tvorby Patricka Diviše v brněnském studiu ČT odvysílá ČT2 v neděli 16. listopadu 2014 v 14:50.

Pořad je vlastně dokumentární rekonstrukcí biblického zločinu. Originálně propojuje svět moderní vědy a technologií se světem starověkých vyprávění. Jeho tvůrci si kladou otázky, zda tato tisíce let stará událost má reálný základ, jaké pohnutky vedly jednotlivé postavy k tomu, co se všeobecně traduje. Odpovědi si ale nedávají sami. Do týmu přizvali špičkové odborníky z řad Policie ČR a Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, kteří jednotlivé pasáže komentují a analyzují. Na přípravě dokumentu se podíleli podplukovník Josef Chaloupka, expert Kriminalistického ústavu, který jako odborný poradce s Českou televizí spolupracoval mimo jiné i na seriálu Případy prvního oddělení. Samotnou metodu vyšetřování vraždy potom analyzuje elitní kriminalista Luboš Valerián, vyšetřovatel celé řady závažných zločinů.  Proděkan Teologické fakulty Jihočeské univerzity a odborník na Starý zákon a hebrejštinu Adam Mackerle zase pomáhá tvůrcům rozklíčovat fakta, která jsou ukryta v záměru autora biblického textu.

“Je to zcela nový způsob, jak uchopit biblický příběh a představit ho divákovi,“ zamýšlí se kreativní producent ČT Patrick Diviš. „Jedná se o dobrodružnou výpravu do hloubky Bible, která přináší dramatické a často tragické příběhy lidí a hledá v nich duchovní smysl. My jsme tuto linku podtrhli a zpracovali v dokumentární rekonstrukci,“ upřesňuje producent.

„Biblický příběh v našem filmu představují hrané scény, jejichž ztvárnění vychází z analýzy původního hebrejského textu,“ říká režisér a scenárista Bedřich Jetelina a dodává: „Filmový způsob zpracování a hudební doprovod pak analytickou a přehlednou řeč faktů doplňují o emoce, které k tématu biblických zločinů neodmyslitelně patří.“

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Z natáčení dokumentu (800 kB)

7. 9. 2018Ahoj, republiko!
15. 6. 2018Honza Cina s Aničkou Duchaňovou kočují na Déčku za pohádkou
7. 6. 2018Česká televize se vydává Krajinou vína
6. 6. 2018Český Detroit, ocelové srdce, černé město na východě. Tváře Ostravy v novém dokumentu České televize
25. 5. 2018Dokument Sólo pro jednu ruku získal ocenění Prix CIRCOM
24. 5. 2018Ve Zlíně padne v úterý první klapka nové kriminálky pro děti
23. 5. 2018Chtěl osvobodit Jana Husa. Ondřej Vetchý jako filozof Jeroným Pražský
17. 5. 2018Lezec Adam Ondra překonává světové rekordy přímo před kamerami České televize. Natáčí se nový cestopis
11. 5. 2018Youtuber, raperka i politik v indické továrně na boty. Zlatá mládež vystoupí z komfortní zóny a za hranice Česka.
17. 4. 2018S Lucií Výbornou do tůní, jezer a řek v novém přírodovědném cyklu Magické hlubiny

« | | 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 | | » (40)