Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

3. 7. 2013

Přenosy z Velehradu a tři nové dokumenty

Přímým přenosem Večera lidí dobré vůle z Velehradu, bohoslužbou a třemi premiérovými dokumenty obohatí začátkem července Tvůrčí producentská skupina náboženské tvorby Patrcika Diviše z brněnského studia sváteční vysílání České televize.

Tradiční 70minutový přímý přenos Večera lidí dobré vůle na nádvoří před velehradskou bazilikou přináší ČT2 ve čtvrtek 4. července od 20 hodin. Moderují Barbora Černošková a Pavel Kříž, režie Vojtěch Fatka. V pořadu vystoupí jeden z nejslavnějších italských barytonistů současnosti Franco Vassallo, sólista Národního divadla Roman Janál, slovenská sopranistka Simona Houda-Šaturová, mezzosopranistka Kai Rüütel z Estonska, soubor Hradišťan s Jiřím Pavlicou a další. 

Hned druhý den ráno, tedy 5. července 2013, uvidí diváci ČT2 v 8:35 první z nových dokumentů, snímek Bazilika. Vypráví o nejvýznamnějším poutním místě u nás, velehradském chrámu, v období komunismu. Konec jeho nelehkého příběhu svobody v letech nesvobody, je symbolizován návštěvou papeže Jana Pavla II. v dubnu 1990. „Baziliku na Velehradě většina lidí spojuje s dědictvím Velké Moravy, s odkazem Cyrila a Metoděje, málokdo ale ví, jak důležitou roli sehrála v době nedávno minulé,“ říká režisér dokumentu Václav Křístek. V době, kdy se komunistický režim snažil utlumit vliv církve, si toto poutní místo vybojovalo své postavení a obhájilo svou tradici. „V dokumentu se setkáváme se svědky, ale i účastníky tohoto nelehkého zápasu,“ dodává režisér.

Dvouhodinový přímý přenos slavnostní bohoslužby z Velehradu k uctění sv. Cyrila a Metoděje, od jejichž příchodu na Moravu letos uplyne 1150 let, začíná v pátek 5. července 2013 na ČT2 v 10:30.

Po skončení bohoslužby (5. 7. 2013) v 12:30 vysílá ČT2 druhý z nových dokumentů. Má název Cyril a Metoděj – Dědictví otců a matek zachovej nám, Pane! Lidský příběh dvou bratrů, kteří změnili svět, vypráví scenárista a režisér Otakáro Mária Schmidt. Film spojuje hrané dobové scény s prostředím současného světa. „Upozorňuje na pozoruhodnou část naší historie a také ukazuje křesťanskou víru nikoliv jako názor, ale jako způsob života,“ říká kreativní producent Patrick Diviš. Postavy Cyrila a Metoděje, kteří jsou zároveň i průvodci pořadem, svěřil režisér Marku Orko Váchovi a Miroslavu Heroldovi. První z nich je římskokatolický kněz, genetik, spisovatel a pedagog. Druhý působí v brněnském jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie ve funkci studentského kaplana. Dokument vznikl v koprodukci České televize a společnosti Punk Film. Filmaři natáčeli doma i za hranicemi, například v řecké Soluni, Bělorusku, Itálii, Makedonii, Turecku, ale také na Slovensku či v Chorvatsku. Výsledkem je 52minutový film, jehož autoři mají ambice oslovit širokou diváckou obec, především věřící a milovníky české historie.

Třetím z premiérových dokumentů je příběh Kralické bible, která bez nadsázky patří k českým národním klenotům. Polohraný dokument nese název Pod ochranou Žerotínů. ČT2 ho vysílá v neděli 6. července 2013 v 10:30. "Letos uplyne 400 let od posledního kralického vydání překladu Bible,“ odůvodňuje vznik dokumentu kreativní producent České televize Patrick Diviš a dodává: „Dokument má svůj symbolický význam i pro cyrilometodějské výročí. Věrozvěstové totiž na naše území přinesli vůbec první překlad evangelia.“ Pořadem provází fiktivní postava Matěje Prokopa. Objasňuje, v jak nesnadných podmínkách kniha vznikala, jak vyrostla ze zápasů víry společenství Jednoty bratrské. „Její existenci umožnila ochrana a podpora bratrské šlechty, zejména dvou mužů z moravské větve rodu pánů z Žerotínů: Jana a Karla,“ vysvětluje název dokumentu jeho režisér Lubomír Hlavsa. Kralická bible je jeden z prvních biblických překladů z originálních textů, který se stal pokladem českého jazyka i kultury.

Hana Orošová, tisková mluvčí ĆT TS Brno

24. 10. 2013Sourozenci Ulrychovi v dokumentu České televize
9. 10. 2013Festival Oty Hofmana ocenil pohádky Šťastný smolař a Sněžný drak
2. 10. 2013Osmy – černá komedie s nadějí
24. 9. 2013Začalo natáčení seriálu Znamení koně II
10. 9. 2013Nové díly Kriminálky Staré Město od 12. září
30. 8. 2013Magazín Monoskop nahlíží do televizí
28. 8. 2013Jogínci, Hýbánky a Biblická pátrání II - z Brna na ČT :D
17. 7. 2013Filip Renč natáčí film podle Monyové
3. 7. 2013Přenosy z Velehradu a tři nové dokumenty
1. 7. 2013Humoresky opět úspěšné

« | | 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 | | » (40)