Zastávka Mileč

Zastávka Mileč (1984)

(1983 – 1984) Plzeň

Historie tohoto bandu, který později výrazně ovlivnil i tvorbu nejznámější plzeňské punkové skupiny Znouzectnost, sahá někam do začátku 80. let, kdy se v rockovém podhoubí západočeské metropole začali objevovat první příslušníci hnutí punk. Tato generace teenagerů snad pod vlivem pořadu západoněmecké televize o punku a Sex Pistols, zkrátila vlas, navlékla se do levných sak, která propíchala sichrhajckami, a toulaje se po místních tancovačkách, na kterých se o zábavu staraly běžné hard rockové formace, větřila, kde si „lajznout“ divoký tanec pogo. Což samozřejmě nebylo jednoduché – pořadatelé onu divnou mládež většinou zpráskali anebo ji do sálu pro jistotu rovnou nevpustili.

Z nedostatku „té své hudby“ pak tito punkoví teenageři začali zakládat svoje vlastní formace, které se vzápětí rozpadaly, aby daly vzniknout dalším, oněch pár lidí se v nich neustále točilo, nebylo na řádné nástroje, hrálo se na cokoliv, většinou po bytech, sklepech, vše bylo marginální, krátkodobé, zmatené až chaotické. Navíc se s příchodem roku „nové vlny se starým obsahem“ příslušníci státní moci konečně začali zaměřovat nejenom na „kolaborantské a stát podvracející“ máničky ale také na mladé pankáče, jelikož shora přišel příkaz, že socialismus je nyní ohrožen i mládeží s vlasem nedlouhým.

V této pohnuté atmosféře léta 1983 se dala dohromady skupina, v níž se setkali právě jedni z průkopníků hnutí punk na Plzeňsku – kytarista a zpěvák Déma (ex-Kuličkové ložisko), bubeník a zpěvák Jožžin, později je oba doplnil baskytarista Bowí. A nazvala se dle jedné vísky na železniční trati Plzeň – České Budějovice Zastávka Mileč.

Skupina toho příliš nenahrála, dvakrát si střihla vystoupení před svými oblíbenými Bon Pari a v září 1984 měla derniéru na punkové svatbě ve Slunečné u České Lípy. Mezitím ale stačila natočit ve zkušebně již zmíněných příbramských novovlňáků hodinový záznam, jež vešel ve známost pod názvem „Zzzzzzz Mmmmmmmm“. Punkový publicista F. F. o kazetě v knize Kytary a řev píše (zkráceno): „Hudba Z.M. zní trochu jako domácí protipól The Clash, včetně vlivů klasického rock´n´rollu a reggae. Jednoduchý, úderný ´lidový punk´s čistým zvukem a povětšinou melodickým zpěvem. Texty Zastávky zcela věrně odrážejí dobu a místo svého vzniku – nenávist k vekslákům a diskofilům (´Dyskáč je běs´, ´Vekslák´), radostné budování socialismu u ponku ve Škodovce (´Do práce´) a samozřejmě i punková rebélie v časech honů na čarodějnice (´Konec upalování, parchanti´). Většina skladeb je ale spíš srandovních, třeba ´Nemám auta rád´, inspirovaná dobou, kdy se plzeňští punkové přesouvali na koloběžkách.“

Nicméně tlaky ze strany tajných (nepomohlo ani přejmenování se na M.P. provoz) a blížící se vojna nakonec dovedly Zastávku Mileč k rozpadu. Po absolvování dvouletého zeleného běsu pak Déma s Jožžinem a dalším bývalým členem Kuličkového ložiska Cainem založili v roce 1986 kapelu Znouzectnost, přičemž se v ní na konci dekády objevil i další borec ze Z.M. Bowí. To už ale bicí soupravu neobsluhoval plzeňský „malcolm“ Jožžin, neboť ho na konci roku 1987 jeho těžké depresivní stavy nakonec dovedly k sebevraždě…

Co se zachovalo do r. 1989:

- Audio:
Zastávka Mileč: „Zzzzzzz Mmmmmmmm“ (1984)
Zastávka Mileč – MP Provoz: „Live“ (1984)