Bigbít (dějiny československého rocku za totality) 1956-1989

Autor: Petr Hrabalik

Petr "Hraboš" Hrabalik

 Vážení a milí fandové českého (a československého) rocku,

 na základě 42dílného televizního seriálu BIGBÍT, který mapuje historii československé rockové hudby v letech 1955 až 1989, jsme se rozhodli pro vytvoření stejnojmenných webových  stránek, jež by zpřístupnily tento vynikající dokument i na internetu. Jelikož jsme chtěli trochu odlišit naší interaktivní verzi od jeho televizní “hejbací“ podoby, museli jsme postupovat poněkud jiným způsobem. Vždyť internet rovná se proud informací, a proto jsme v naší práci zohlednili právě tento fakt.

A tak webové stránky seriálu BIGBÍT obsahují převážně textové materiály popisující tehdejší československou realitu, ataky ze strany Moci směrem k bigbítovým skupinám a interpretům, dále jsou zde obecné charakteristiky tehdejších rockových směrů a zařazení jednotlivých skupin do žánrových škatulek, stručné historie kapel, sestavy, a co je nejdůležitější – i vcelku podrobné diskografie ať už oficiálních nebo neoficiálních nahrávek tehdejší rockové scény. To vše je doplněno o množství dobových fotografií.

Zároveň nám bylo dovoleno umístit na stránky i „hejbací“ ukázky ze seriálu Bigbít.

Tyto stránky začaly vznikat už v roce 2000, ale v rámci všeobecného šetření finančními prostředky ČT patřil tento projekt k těm, na nichž byly práce po určité době (3 roky) pozastaveny. Nyní se tedy zase vrací a v tomto ohledu pokládáme za důležité vysvětlit  těm, kteří o něm nic neví, proč začínáme osmdesátými (a vlastně závěrečnými) léty. V  čase vzniku byl totiž ze strany České televize vznesen požadavek, abychom nejprve zpracovali  období, jež se objevilo v tehdejších premiérových dílech seriálu BIGBÍT (převážně 80. léta). Proto jsme tedy začali náš dějinný výlet právě zde. To znamená, že v našem popisu budeme postupovat proti proudu času, od osmdesátých let zpětně do padesátých.

Text, který nyní vidíte na našich stránkách, je zatím pouhým fragmentem z celé historie českého rocku, a my ho budeme neustále doplňovat. Samozřejmě že při tak velkém objemu práce a tím i předpokládaném obrovském množství informací může dojít k drobným zkreslením či chybičkám, ať už se jedná o špatné vročení určitých historických faktů či materiálů nebo o špatně uvedené jméno u popisek k fotografiím. V tomto případě bychom byli rádi, kdybyste nás na naše případné omyly upozornili.

Tyto webové stránky představují (či spíše budou představovat) zatím nejkomplexnější a nejobsáhlejší materiál o dějinách českého rocku, který se zatím na internetu objevil. Věříme, že se nám i s Vaší pomocí podaří sestavit co nejúplnější historickou mozaiku oněch dávných dob, kdy rocková hudba byla pro mladé lidi silou, která je dokázala spojit a vytrhnout z ubíjejících pocitů marnosti, neboť v tom nehybném a zatuchlém prostředí totality měla mámivý nádech čehosi, jež se jim zoufale nedostávalo - svobody.

Petr "Hraboš" Hrabalik