Saláty

Pestrý salát s čočkou a bramborami + domácí chléb s ořechy

Věřte nevěřte, ač se tento salát zdá na první pohled drobet komplikovanější, předstihne veškterá očekávání. Filipovi se podařila souhra chutí, které se bezvadně snoubí. Je fantastický! Domácí chléb, s citem ovoněný fenyklem, s křehkými vlašskými ořechy, tento předkrm důstojně doplňuje.

4–6 porcí

salát

200 g rukoly
200 g směsi listových salátů (lollo rosso, lollo biondo, ledový salát)
200 g jarních brambor
200 g slaniny nakrájené na plátky
100 g másla
150 g oranžové čočky
2 bobkové lístky
2 jablka
sůl

zálivka

120 ml panenského olivového oleje
2 hrsti směsi čerstvých bylinek (pažitka, tymián, rozmarýn, mladá cibulka)
2 citróny
sůl
pepř

1. Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme plátky.

2. Oranžovou čočku vaříme cca 10 minut s bobkovými lístky v mírně osolené vodě, scedíme a necháme prochladnout.

3. Plátky slaniny pokrájíme a společně s brambory opečeme na másle do křupava.

4. Z olivového oleje, citrónové šťávy, jemně pokrájených bylinek, soli a pepře vymícháme zálivku, přidáme do ní na kostičky nakrájená jablka a vařenou čočku.

5. Saláty omyjeme a natrháme, rozložíme na talíř, obložíme opečenými brambory se slaninou a přelijeme zálivkou s jablky a čočkou.

chléb

2 malé bochníky
250 g hladké mouky
250 g celozrnné žitné mouky
42 g droždí
1 lžíce cukru
50 ml vody
2 hrsti vlašských ořechů
2 hrsti slunečnicových semínek
2 lžičky fenyklu
1 hrst sezamového semínka
1 a půl lžičky soli
40 g másla
250 ml podmáslí
mouka na vyválení
slaná voda na potření

1. Hrst mouky, cukr, droždí a 50 ml teplé vody dobře smícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10–15 minut.

2. Ostatní sypké suroviny (mouku, rozlámané ořechy, slunečnicové semínko, fenykl, sůl) smícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podmáslí a kvásek. Důkladně propracujeme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut.

3. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, vršky mírně nařízneme do kříže či mřížky a necháme vykynout ještě 15–20 minut. Potřeme mírně slanou vodou, posypeme sezamovým semínkem, vložíme do rozpálené trouby na 180 °C. Podle typu trouby pečeme 45–60 minut.

Během pečení a po upečení ještě potřeme osolenou vodou.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl