Maso

Kari

Pokud si chcete pohrát s chutěmi koření, následující recept bude skvělým tréninkem. Podobně jako punč se pokrm zvaný kari ze své původní indické vlasti rozšířil do celého světa a oblibu získal především v Británii. U nás se těší oblibě zejména mezi mladší generací domácích kuchařů.

2 porce

300 g krůtího masa (prsa)
1 velká žlutá cibule
2 stroužky česneku (anebo podle chuti kousek zázvoru – cca dvoucentimetrový špalíček, můžeme ale přidat více či méně podle toho, nakolik máme chuť zázvoru v pokrmu rádi. Pozor, aby chuť zázvoru nepřebila ty ostatní.)
2 lžíce kvalitního rostlinného oleje

Koření

Opět dávkujeme, podle toho, co sneseme, doporučujeme začít s dávkou „na špičku nože“, přidat můžeme vždycky.

kurkuma
římský kmín
garam masala
sůl
špetka třtinového cukru

pár kostiček másla
kokosové mléko, případně smetana
rajský protlak
čerstvá chilli paprička
jarní cibulka
čerstvý koriandr

Příloha

rýže basmati

Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na menší kousky. Zázvor je důležitou součástí asijské kuchyně. Omytý zázvorový kořen nakrájíme na větší kusy, loupat ho nemusíme. V hrnci rozpálíme kvalitní rostlinný olej, vsypeme cibuli a kusy zázvoru a vše jen zlehka orestujeme.

Teď přijde na řadu koření: zdraví prospěšná žlutá kurkuma, římský kmín a garam masala, což je další aromatická kořenící směs. Omáčku ještě osolíme a přidáme také špetku třtinového cukru. Přihodíme ještě kostičky másla, přilijeme smetanu a rajský protlak.

Krůtí prsa nakrájíme na kousky, vložíme do omáčky, a přidáme i na kousky pokrájený česnek. Necháme probublávat na mírném ohni, dokud maso není uvařené do měkka. Chilli papričku zbavíme pálivých semínek a nakrájíme ji na proužky, stejně jako jarní cibulku. Na talíř navršíme uvařenou basmati rýži, hotové kari, ze kterého jsme odstranili kusy zázvoru, přidáme chilli papričku, jarní cibulku a lístky čerstvého koriandru.

Ohodnoťte tento recept: 

39 hlasů

Další recepty Celý díl