Maso

Perlička na smetaně

Maso z perličky je kvalitní, na rozdíl od kuřat se totiž nechová v rychlochovech. Upravovat ho můžeme stejně jako kuřecí a i chuťově se mu velmi podobá.

perlička, vykuchaná a očištěná
sůl
svazek čerstvého tymiánu
1 cibule
2 bobkové listy
kelímek smetany
malé brambůrky ve slupce
svazek pažitky
kůra nastrouhaná z 1/2 citronu
kostička másla + další máslo na restování cibule

Perličku řádně osolíme a do břišní dutiny vsuneme svazek čerstvého tymiánu. Dáme pod rozehřátý gril anebo do trouby předehřáté na 200°C. Cibuli si nakrájíme na kostičky. V rendlíku rozehřejeme máslo a cibuli na něm orestujeme. Přidáme bobkové listy, přilijeme smetanu, promícháme a necháme redukovat.

Jakmile je perlička částečně upečená, přidáme k ní malé brambory i ve slupce a necháme péct ve šťávě z perličky. Nakrájíme si pažitku. Do omáčky přidáme lžíci hořčice a po vzoru našich babiček i nastrouhanou citronovou kůru. Promícháme a povaříme. Hotovou omáčku odstavíme z plamene a zjemníme kostičkou másla. Upečenou perličku obereme, maso natrháme na menší kousky a vložíme do omáčky. Posypeme pažitkou a vše opatrně promícháme. Servírujeme s opečenými bramborami.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl