Polévky

Polévka z podmáslí se ztraceným vejcem

1 litr podmáslí
2 kelímky sladké smetany, můžeme použít dvanáctiprocentní
3 lžíce hladké mouky
kmín
sůl
pepř
asi 3 vrchovaté PL předvařených ječných krupek lámanky
4 vejce
ocet nebo citronovou šťávu

V hrnečku si rozkvedláme smetanu s trochou hladké mouky a připravíme si tak jíšku na zahuštění. Do hrnce vlijeme trochu vody, přilijeme veškeré podmáslí a vsypeme špetku soli, kmínu a pepře. Přivedeme k mírnému varu. Přidáme předvařené krupky a přilijeme připravenou jíšku. Vše pečlivě promícháme a necháme ještě asi tak 5 minut „táhnout“. Polévku dochutíme nasekanými čerstvými bylinkami.

Jak na ztracené vejce

Vybereme si kastrol střední velikosti. Naplníme ho vodou a začneme ohřívat. Do vody přidáme trochu octa. Voda během přípravy ztraceného vejce nesmí vřít, jen mírně probublávat. Vodu zamícháme vařečkou tak, abychom vytvořili vír. Doprostřed víru pak opatrně rozklepneme vajíčko. Žloutek se začne ve víru točit, obalovat se bílkem a současně se celé vajíčko uvaří. Výsledek by měla připomínat jakýsi měšec. Vajíčku nijak nepomáháme a ve vodě ho necháme 3 - 4 minuty podle velikosti vejce. Poté ho opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl