Moučníky a cukroví

Karobové kuličky aneb nepečený dezert z chlebíčku sv. Jana

Karob je dnes populární jako zdravá náhražka kakaa. Málokdo ovšem ví, že nejde o žádnou novinku. Karob se k nám dovážel už na přelomu 19. a 20. století a děti ho někdy dostávaly jako pamlsek. Například při mikulášské nadílce.

Vyzkoušejte náš dezert – výroba kuliček bude určitě bavit i děti.

karobový prášek (běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy)
velká hrst přes noc namočených rozinek
hrst jader vlašských ořechů
tekutý med
malá hrst slunečnicových semínek
strouhaný kokos

Velkou hrst namočených rozinek slijeme do nádoby, ve které budeme mixovat. Přidáme hrst vlašských ořechů. Vše rozmixujeme ale ne úplně na kaši. Konzistence by měla být hrubší, lépe se s ní pak pracuje. Přidáme karobový prášek na zahuštění. Množství odhadneme, směs by se měla obarvit do hněda. Doporučujeme průběžně ochutnávat, kvůli množství karobu. Přidáme trošku medu, aby se směs spojila. Pozor, hmota nesmí příliš zřídnout. Vmícháme celá slunečnicová semínka. Tvarujeme kuličky a rovnou obalujeme ve strouhaném kokosu. Dáme do lednice ztuhnout. A pak už můžeme mlsat.

Náš tip pro ty, kdo rádi experimentují s chutěmi: kuličky obalte ve skořici. Další variantou pro milovníky exotických chutí je přidání ždibce hrubé mořské soli a obalení karobových kuliček v kurkumě.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl