Polévky

Slepičí polévka

Tuto poctivou a silnou polévku vařily naše babičky při rýmě a nachlazení, ale také pro maminky v šestinedělí na posílení. Polévka dokáže také skvěle zahřát, když prochladneme. Hospodyně doporučovaly vařit polévku ze starší slepice – vývar prý pak měl větší sílu.

starší slepice
studená voda
celá oloupaná cibule, mrkev, celer a petržel
2 stroužky česneku
bobkový list
nové koření
celý pepř
sůl
můžeme přidat kousek čerstvého zázvoru nebo špetku šafránu a mletý zázvor
petržel či nasekané kopřivy

Slepici omyjeme a vložíme do hrnce se studenou vodou.

Přidáme celou oloupanou cibuli, mrkev, petržel, celer a dva oloupané stroužky česneku.

Teď přijde na řadu koření: bobkový list, pár kuliček nového koření a pepře. Nezapomeneme osolit.

V měšťanských rodinách se do vývaru přidával také kousek čerstvého zázvoru. Venkovské hospodyně dávaly přednost špetce šafránu a zázvoru sušeného.

(Šafrán a mletý zázvor se do polévky ale přidává až nakonec, před podáváním.)

Polévku vaříme na mírném plameni, vývar „táhneme“ těsně pod bodem varu po dobu tří hodin. Do polévky se tak dostanou živiny, minerály i kolagen, tedy vše, co je pro naše tělo prospěšné. Po třech hodinách varu zkusíme vidlicí, je-li slepice měkká.

Polévku scedíme. Uvařenou zeleninu nakrájíme na kostičky, maso obereme a nakrájíme na kousky. Vybereme drobné kostičky, které v mase jsou.

Maso necháme trochu vychladnout.

Zeleninu i maso vrátíme do vývaru. Přidáme i nakrájenou zelenou petrželku, anebo – po vzoru našich babiček – nasekané kopřivy. Teď také přichází na řadu špetka šafránu a zázvoru. Polévku prohřejeme a můžeme podávat.

Ohodnoťte tento recept: 

62 hlasů

Další recepty Celý díl