Maso

Gefilte helzel

neboli nadívaný kachní či husí krk

0,5 kg přes noc namočených bílých fazolí
0,3 kg dobře propraných ječných krup velikost 8–10
1 velká cibule
2 stroužky česneku
0,5 kg hovězího žebra
1 morková kost
1 husa nebo kachna
kousek zázvoru
5 hřebíčků
sůl, pepř podle chuti
1 rajče
kiške nebo gefilte helzel (střívko nebo krk na plnění)
kachní škvarečky neboli gribenes
macesy

Očistíme a na mlýnku umeleme česnek a syrové brambory. Zahustíme je macesy namočenými ve vodě, které se také pomelou, stejně jako hotové škvarečky. Poté je třeba oloupat a nakrájet spousty cibule, která se orestuje na drůbežím sádle a poté přidá do bramborové směsi, stejně jako vajíčka, sůl a pepř. Vše se promíchá.

Kachní krk se na jednom konci zaváže potravinářským provázkem, naplní, zašije a nakonec ještě ováže.

Stejně připravíme kiške, neboli střívka nadívaná bramborovo-škvarkovou směsí. Ty pak společně s plněným krkem, neboli gefilte helzel, opečeme na pánvi a dáme upéct do trouby.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl