Gefilte helzel
![](http://img.ceskatelevize.cz/ivysilani/indexes/photos/crop/223/223562220460010/1033866.jpg?1710680543)
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12059685760/foto09/recepty/m_13185.jpg?1711177007)
neboli nadívaný kachní či husí krk
0,5 kg přes noc namočených bílých fazolí
0,3 kg dobře propraných ječných krup velikost 8–10
1 velká cibule
2 stroužky česneku
0,5 kg hovězího žebra
1 morková kost
1 husa nebo kachna
kousek zázvoru
5 hřebíčků
sůl, pepř podle chuti
1 rajče
kiške nebo gefilte helzel (střívko nebo krk na plnění)
kachní škvarečky neboli gribenes
macesy
Očistíme a na mlýnku umeleme česnek a syrové brambory. Zahustíme je macesy namočenými ve vodě, které se také pomelou, stejně jako hotové škvarečky. Poté je třeba oloupat a nakrájet spousty cibule, která se orestuje na drůbežím sádle a poté přidá do bramborové směsi, stejně jako vajíčka, sůl a pepř. Vše se promíchá.
Kachní krk se na jednom konci zaváže potravinářským provázkem, naplní, zašije a nakonec ještě ováže.
Stejně připravíme kiške, neboli střívka nadívaná bramborovo-škvarkovou směsí. Ty pak společně s plněným krkem, neboli gefilte helzel, opečeme na pánvi a dáme upéct do trouby.
Ohodnoťte tento recept: