Maso

Pravý ukrajinský boršč

300 g vepřových žeber
300 g brambor
150 g zelí
80 g cibule
80 g mrkve
200 g červené řepy
100 g protlaku
20 g soli
1 bobkový list
6 kuliček černého pepře
1 stroužek česneku
1/3 čajové lžičky mletého černého pepře
1/3 čajové lžičky mleté uzené papriky
25 g čerstvého kopru
20 g oleje

Očištěná a odblaněná žebra rozkrájíme, vložíme do hrnce se studenou vodou a přivedeme k varu.

V pravém boršči nesmí chybět mrkev a červená řepa, která je pověstná svými zdraví prospěšnými účinky. Dále sem patří brambory, cibule a česnek. Veškerou zeleninu oloupeme a nakrájíme. Z vývaru průběžně sbíráme pěnu, což je vlastně vysrážená bílkovina.

Jakmile voda začne vřít, stáhneme teplotu a necháme bublat přibližně 40 minut. Mezitím si oloupeme a na kostičky nakrájíme brambory.

V pánvi rozehřejeme olej. Cibuli minutu restujeme, poté přidáme červenou řepu a mrkev, a restujeme dalších 5 minut. Do zeleninového základu vmícháme rajský protlak, mírně podlijeme a promícháme. Ochutíme celými kuličkami pepře a bobkovým listem.

Další zeleninou typickou pro tento recept je nakrouhané bílé zelí.

Z vývaru vyjmeme uvařené maso, vložíme do něj brambory i zelí, a přimícháme obsah pánve. Přidáme prolisované stroužky česneku a další tradiční přísadu, kterou je nakrájený voňavý kopr. Polévku osolíme a přidáme ještě mletý pepř a papriku. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké.

Do polévky poté vrátíme uvařená vepřová žebra a horový boršč něcháme ještě 10 minut odpočívat.

Kulička či pomazánka z vepřového sádla jako tradičná příloha k boršči

200 g mletého syrového sádla, osoleného minimálně 24 hodin předem
15 g čerstvého kopru
20 g česneku

Na přílohu k boršči budeme potřebovat pomleté syrové sádlo, které je třeba 24 hodin předem nasolit.

Dál už stačí jen přidat prolisovaný česnek a nakrájený čerstvý kopr.

Z části sádla vytvoříme kuličky. K naší vydatné polévce pak můžeme podávat chléb s hotovou pomazánkou, anebo kuličku ochuceného sádla vložit přímo do talíře s borščem.

Ohodnoťte tento recept: 

14 hlasů

Další recepty Celý díl