Moučníky a cukroví

Legionářské řezy podle Heleny Vrábkové

Na těsto

400 g polohrubé mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
špetka soli
4 žloutky
lžička prášku do pečiva
citronová kůra

Na sníh

4 bílky
100 g cukru krupice
10 dkg mletých ořechů – vlašské i lískové půl na půl
1 dkg kakaa
2 hřebíčky

A ještě budeme potřebovat meruňkovou marmeládu.

Na naše sváteční řezy budeme potřeboval čtyři bílky oddělené od žloutků. Z bílků a sta gramů krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh. Přidáme 10 gramů kvalitního kakaa. Zvláštností tohoto starého receptu je tlučený hřebíček přidaný k vyšlehaným bílkům. Do směsi dále přidáme 100 gramů mletých ořechů. Helena smíchala lískové a vlašské půl na půl. Pekáč vymažeme kouskem másla a vysypeme moukou. Poté začneme s přípravou těsta. V míse smícháme 4 žloutky, 400 gramů polohrubé mouky a jednu lžičku prášku do pečiva. Nezapomeneme ani na špetku soli. Přisypeme 100 gramů moučkového cukru a přidáme oblíbenou přísadu našich babiček, strouhanou citronovou kůru. Dále budeme ještě potřebovat 200 gramů změklého másla. Ze všech surovin vytvoříme těsto, které by se nemělo lepit. Na pečicím papíru vyválíme asi na prst silnou placku, kterou pak za pomoci papíru přemístíme do pekáče. Těsto potřeme meruňkovou marmeládou a připraveným krémem z bílků, cukru a oříšků. Pečeme dorůžova pětadvacet minut asi na 180 stupňů.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl