200 g předem uvařených brambor
¼ litru vlažného mléka
1 kostka droždí
1 PL hladké mouky
150 g hladké mouky
350 g polohrubé mouky
a trocha mouky na poprášení válu
špetka soli
1 vejce
70 g sádla
švestková povidla
mletý mák
moučkový cukr
trochu vlažného mléka

Ze čtvrt litru vlažného mléka, kostky droždí a lžíce hladké mouky necháme vzejít kvásek. V míse smícháme 150 gramů hladké a 350 gramů polohrubé mouky.

Peciválky se pečou z bramborového těsta, a tak oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme 200 gramů předem uvařeným brambor. Dále potřebujeme špetku soli, 1 vejce, nastrouhané brambory, 70 gramů rozehřátého sádla a samozřejmě také vzešlý kvásek. Ze všech surovin pak vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Naše babičky neváhaly využít peřiny, protože domácnosti kdysi nebývaly tak vytopené, jak jsme zvyklí dnes.

Zatímco těsto v teple pomalu ale jistě zvětšuje svůj objem, připravíme si směs, ve které se peciválky tradičně obalují.

Smícháme tedy švestková povidla, mletý mák, moučkový cukr a přilijeme trochu mléka, které nám tuhle dobrotu krásně spojí.

Vykynulé těsto lehce poprášíme moukou na na pomoučeném válu vyválíme silnější placku. Z té vykrájíme kolečka, která necháme ještě chvilku kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.

Peciválky potřeme rozpuštěným sádlem a poté pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 20 minut do zlatova.

Tajemstvím tohoto receptu je krátké ponoření upečených placiček do vody o teplotě přibližně 90 °C. Teprve poté peciválky obalujeme v připravené povidlovo-makovo-cukrové směsi.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl