Polévky

Staročeská švestková polévka

hrst krupice
hrst rozkrájených sušených švestek
cukr
sůl
1 žloutek
sklenici vína
citronová kůra
kostičky osmažené housky

Tahle ovocná tradice určitě stojí za vyzkoušení. Naši předkové sušili ovoce ve velkém a hospodyně je pak během zimy používaly do polévek anebo jimi sladily obilné kaše. Křížaly z našeho jídelníčku téměř vymizely, anebo je nahradily exotické datle a fíky, což je velká škoda. Sušené švestky jsou totiž velice zdravé. Pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a obsahují velké množství draslíku, který je nezbytný pro správnou činnost srdce. A to je pouhý zlomek jejich zdraví prospěšných účinků. Základem naší ovocné polévky je krupice povařená s nakrájenými švestkami. Ingrediencí typickou pro staročeskou kuchyni je červené víno. Poté, jak říkaly naše babičky, ještě zakloktáme vaječný žloutek. A pokud je pro naše dnešní zhýčkané chuťové pohárky polévka málo sladká, můžeme přidat cukr, který jsme my vynechali. Polévku podáváme s kostičkami housky osmaženými na másle.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl