Maso

Rizoto z kuřecích drůbků na bílém víně

půl kila rýže kulaté či dlouhozrnné
čtvrt litru polosuchého bílého vína
½ litru kuřecího vývaru
1 cibuli nebo šalotku
dohromady celkem půl kila kuřecí stehenních řízků, srdíček a jater v poměru přibližně 3:2:1
olej
pepř
sůl
8 nitek šafránu

Nakrájenou cibuli lehce osmahneme na oleji, přidáme drůbky a chceme-li, můžeme použít i maso ze stehenního kuřecího řízku. Drůbky kdysi uměly zpracovat snad všechny hospodyňky a kupovaly je hlavně proto, že byly levnější než drahé maso. Směs v kastrolu opepříme, osolíme a dál restujeme. Zasypeme vypranou rýží, podlijeme vínem, domácím vývarem, promícháme a dusíme doměkka. Nakonec přidáme pár nitek šafránu namočených ve vodě. Tímhle vzácným kořením opravdu šetříme, jinak by jídlo zhořklo. Však také úsloví „jeho tam jako šafránu“ znamená, že je něčeho opravdu málo. A jak je to s vínem? Během vaření se z našeho pokrmu alkohol odpaří, takže rizoto můžeme podávat i dětem.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl