Moučníky a cukroví

Ovesné koláčky

200 g hladké mouky
160 g moučkového cukru
160 g ovesných vloček
160 g másla nebo rostlinného tuku
1 vejce
10 mletých ořechů
1 kávová lžička kypřicího prášku
špetka soli
pikantní marmeláda nebo kompotované višně
citronovou kůru

V míse zpracujeme veškeré potřebné suroviny, to znamená hladkou mouku, kypřicí prášek do pečiva, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, ovesné vločky, hladkou mouku, mleté ořechy, máslo, případně rostlinný tuk a jedno vejce. Vše promícháme a vypracujeme těsto.

Ovesné vločky jsou potravina, která vypadá relativně obyčejně, co se však výživových hodnot týče, jde o malý zázrak. A to platí i o ceně, za kterou je pořídíme. Ovesné vločky obsahují vitamíny, minerály, sacharidy, kvalitní tuky a samozřejmě vlákninu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou skvělé pro naše zažívání. V kuchyni se s nimi dá různě kouzlit, a tak se vraťme k našim koláčkům.

Z těsta vykrajujeme hrudky, do kterých vytvoříme obrácenou vařečkou důlky. Vyplníme je například kompotovanými višněmi. Koláčky pečeme ve středně vyhřáté troubě na 160 stupňů dorůžova.

Po upečení můžeme další koláčky vyplnit oblíbenou marmeládou. Před podáváním ovesnou dobrůtku poprášíme cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

153 hlasů

Další recepty Celý díl