MasoPomazánky

Vepřová paštika

Domácí paštiky ve skleničkách se vyplatí připravit ve větším množství. Podle Jirky Fridricha z Němčiček na Břeclavsku.

Namísto gramáží uvádíme poměry jednotlivých druhů masa, abyste si jednoduše mohli připravit libovolné množství.

vepřová játra 20 %
vepřový bok 40 %
vepřová plec 40 %
výpek z upečeného bůčku
cibuli dle potřeby
česnek
sůl
pepř
kmín
majoránku
menší sklenice s víčky

Stroužky česneku očistíme. Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme a prozatím ponecháme v misce. Vepřový bůček nakrájíme na větší kostky, které naskládáme do pekáče s cibulí, osolíme a přidáme veškeré koření. Dáme péct do trouby předehřáté na 160 °C na hodinu a půl.

Vepřové plecko pokrájíme na větší kostky, vložíme do vroucí vody a necháme vařit asi 10 minut.

Mezitím si, opět na kostky, nakrájíme vepřová játra.

Povařené kostky vepřového plecka vyjmeme z hrnce.

Játra, vepřové plecko i upečený bůček pomeleme.

Veškeré umleté maso vložíme do mísy a promícháme. Nezapomeneme přidat výpek z bůčku a zapracovat jej do směsi. Tu pak znovu osolíme, opepříme, a přidáme i majoránku. Nakonec přijde na řadu prolisovaný česnek.

Čisté sklenice naplníme směsí do tři čtvrtin obsahu a zavíčkujeme. Vložíme je do hrnce tak, aby teplá voda dosahovala do poloviny výšky sklenice. Poté vaříme asi hodinu při teplotě 95 °C.

Hotové paštiky necháme vychladnout a ideálně odležet 2–3 dny. Skladujeme v lednici. Neotevřená paštika vydrží až 9 měsíců.

Ohodnoťte tento recept: 

160 hlasů

Další recepty Celý díl