Různé

Játrová paštika

Vaření s Darinou Sieglovou

35 minut

4–6 porcí

200 g másla + 50 g na zalití
500 g kuřecích nebo kachních jater
1 cibule, nakrájená nadrobno
200 ml drůbežího vyĚvaru
150 ml bílého vína
1–2 lžičky provensálského koření
sůl
čerstvě mletyĚ pepř
asi 100 ml smetany ke šlehání
12 lístků šalvěje na ozdobení

Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a „provázky“. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vyĚvarem a vínem.

Osolte, opepřete, posypte provensálskyĚmi bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla byĚt nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochyĚm dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovyĚm mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla byĚt lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.

Nechte vychladnout, a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.

Další recepty