Polévky

Cuketová polévka s mátou

2 porce

3 jarní cibulky
½ kg cukety
řepkový olej
máslo nebo rostlinný tuk
½ citronu
snítka čerstvé máty
kuřecí vývar
75 g sýru čedar
zakysaná smetana
sůl a pepř na dochucení

Cuketu a cibulky očistíme. Cibulku nakrájíme na kolečka a cuketu na kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibulku a cuketu, osolíme, opepříme a na mírném ohni orestujeme. Dále přidáme kůru z půlky citronu, lístky máty a trochu tuku. Za častého míchání restujeme, dokud se cuketa nezačne rozpadat. Poté zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut. Stáhneme z ohně a ihned vmícháme trochu zakysané smetany, nastrouhaný čedar a šťávu z citrónu. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Dle potřeby polévku dochutíme solí a pepřem a podáváme ozdobenou zbytkem zakysané smetany a lístkem máty.

Další recepty