Ryby a mořské plody

Krémová rybí směs zapečená s kaší

35 g másla
35 g hladké mouky
500 ml mléka
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
3 jarní cibulky (bílé a zelené části zvlášť, velmi tence pokrájené)
1 žloutek
1–2 lžíce nasekaného kopru
60 g uzeného lososa
400 g pevné bělomasé ryby (treska, halibut, pangasius atp.) pokrájené na sousta
100 g loupaných a předvařených krevet

Na kaši:
1 kg moučných brambor (varný typ C)
50 g másla
50 ml mléka

K podávání:
brokolice vařená v páře

V osolené vodě vařte brambory doměkka, tj. asi 20 minut. Slijte a rozmačkejte s máslem, ohřátým mlékem a zelenou částí jarní cibulky. Osolte a opepřete.

Dále připravte náplň. Rozpusťte máslo, zaprašte moukou a míchejte asi minutu, až zpění a zesvětlá. Zalijte mlékem a rozšlehejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a vařte asi 2 minuty, až omáčka zhoustne. Osolte, opepřete a vmíchejte bílou část jarní cibulky. Nechte ještě minutu bublat.

Nechte za občasného míchání pět minut chladnout, pak vešlehejte žloutek, kopr (kdo nemá rád kopr, může náplň ochutit petrželkou a špetkou muškátového květu) a nakonec vmíchejte pokrájeného uzeného lososa.

Rozdělte osušené kousky ryb do čtyř menších zapékacích misek (nebo jedné velké). Posypte krevetami a zalijte připravenou omáčkou. Nahoru navršte bramborovou kaši. (V tuto chvíli lze zakrýt a nechat v chladničce nebo zamrazit.)

Předehřejte troubu na 180 °C. Pečte rybí směs asi 30 minut, až náplň bublá a kaše začne zlátnout. Podávejte s brokolicí vařenou v páře.

Další recepty