Ryby a mořské plody

Pečený losos s holandskou omáčkou a bylinkovým bramborem

Pro 4 osoby

600 g čerstvého lososa (může být i candát)
Extra panenský olej na opečení

Holandská omáčka:
2 vaječné žloutky
200 g másla
šťáva z 1 citronu
sůl

Bylinkové brambory:
600 g brambor
čerstvé bylinky podle chuti (např. mix estragonu, máty, listové petržele, koriandru a oregána)
sůl a pepř

Brambory očistíme, překrojíme a dáme vařit. Uvařené brambory slijeme a zamícháme do nich najemno nasekané bylinky, následně přiklopíme.

Porce lososa opečeme na pánvi po obou stranách dozlatova. Poté dopékáme v rozpálené troubě na 160 stupňů, dokud není maso propečené, tj. cca 6 minut.

Mezitím na teplé pánvi rozmícháme žloutek, přidáme citronovou šťávu a sůl a pomalu krouživým pohybem vmícháme máslo. Pozor, pánev musí být teplá pouze tak, abychom na ní udrželi ruku, jinak by se vajíčko srazilo.

Další recepty