Různé

Čokoládová zmrzlina s malinami

375 ml smetany ke šlehání
40 g kakaa holandského typu
130 g krupicového cukru
240 g malin, čerstvých nebo mražených

Vešlehejte metličkou do smetany kakao, pak přidejte cukr a zahřejte v rendlíku, až se cukr rozpustí a kakao provaří. Sundejte z ohně a přidejte maliny, pak nechte 10 minut stát. Nakonec společně rozmixujte a směs propasírujte, abyste se zbavili semínek. Směs vychlaďte a pak ji umíchejte ve zmrzlinovači nebo podle popsané metody mražení v mrazáku.

Návod na mražení bez přístroje, jen pomocí mrazáku

Hotovou studenou směs vlijte do mrazuvzdorné nádoby. Volte raději širší a mělčí než vysokou a úzkou. Mrazák nastavte na nejvyšší stupeň mražení (až bude zmrzlina tuhá, můžete zase teplotu vrátit na vaši provozní hodnotu) a nádobu do něj uložte. Po čtyřiceti minutách vytáhněte.

Zmrzlina bude tuhnout po krajích, zatímco střed bude ještě tekutý. Důkladně kraje rozrušte vidličkou směrem ke středu. Vraťte zpátky do mrazáku a proces opakujte za 30 minut. Vracejte se takto ke zmrzlině po půlhodinách,dokud nebude hladká a pevná. Na závěr povrch zmrzliny zakryjte víčkem nebo potravinářskou fólií. Nemusíte úzkostlivě hlídat čas, a když na jedno promíchání zapomenete, nic se nestane. Nicméně pro roztržité doporučuji nastavit si minutku. Celý proces tuhnutí trvá zhruba čtyři hodiny, v závislosti na typu zmrzliny.

Další recepty Celý díl