Různé

Pažitkové palačinky s jemnou bylinkovou náplní

200 g hladké mouky
na špičku nože kypřicího prášku do pečiva (viz Něco navíc)
500 ml mléka
2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
sůl a čerstvě mletý pepř
olej na potření pánve
svazek pažitky, nasekaný
250 g měkkého tvarohu
2 lžíce másla, rozehřátého
2 lžíce pomazánkového másla
1 stroužek česneku, prolisovaný
hrst nasekaných bylin (čerstvá majoránka, čerstvá bazalka, petrželka)

Do mouky s kypřicím práškem postupně zašlehejte mléko, žloutky a špetku soli a vymíchejte hladké těstíčko. Nechte půl hodiny stát a pak těsně před pečením zapracujte sníh z bílků a 2 lžíce nasekané pažitky.

Mezitím v malém rendlíku rozehřejte dvě lžíce másla, přidejte prolisovaný česnek, zpěňte a stáhněte z ohně. Směs vmíchejte do tvarohu, zašlehejte pomazánkové máslo a přidejte nasekané bylinky. Podle chuti osolte a opepřete.

V rozpálené nepřilnavé pánvi potřené olejem postupně opékejte trochu silnější nadýchané palačinky; stačí minutu až dvě z každé strany. Skládejte je na sebe.

Palačinky potřete bylinkovou náplní, posypte zbylou nasekanou pažitkou a zabalte. Překrojte napůl a podávejte.

Něco navíc: Těsto se špetkou kypřicího prášku je nadýchané, ale sníh z bílků postačí. Nebo naopak zapracujte celá vejce a přidejte plnou lžičku prášku; jen počítejte s tím, že palačinky nebudou tak jemné.

Další recepty Celý díl