Maso

Svatomartinská husa od Marka Šády

Vaříme s Markem Šádou

3–4kg husa
2 cibule
2 jablka
0,5–1 l drůbežího vývaru nebo vody
sůl
kmín

Husu omyjeme pod studenou vodou a pak osušíme, nasolíme den předem i zevnitř, aby bylo maso křehčí, pak nakmínujeme a vložíme do pekáče.

Okolo husy nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli a jablka, podlejeme vývarem, přiklopíme a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na cca

2,5–3 hodiny. Po třech hodinách odklopíme, přelejeme husu sádlem z výpeku a dopečeme při občasném podlévání na 200 °C dokřupava.

Omáčku na kachnu připravíme redukcí výpeku z husy, který spolu se vším ostatním z pekáče rozmixujeme a přecedíme přes cedník.

Zelí

1 kg červeného zelí
100 g cibule
2 jablka
1 ks skořice
1 vanilkový lusk
50 g sádla (husího)
2 dl jablečného octa
0,5 l jablečného džusu
sůl
100–150g cukru
1 syrová brambora

Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme skořici a podél rozkrojený vanilkový lusk, pomalinku restujeme do uvolnění chuti.

Pak přidáme nakrájené zelí, lehce orestujeme. Přidáme cukr, sůl a jablečný ocet. Ocet lehce vyvaříme a přilijeme jabečný džus a dvě oloupaná, jadřinců zbavená a na kostky nakrájená jablka.

Přiklopíme a na mírném ohni vaříme cca 40–50min. Pak odklopíme a přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru a provaříme.

Chlupaté knedlíky

400 g vařených brambor ve slupce
600 g syrových brambor
350–400 g hrubé mouky
2 vejce
sůl

Oboje brambory nastrouháme na struhadle každou zvlášť. Vařené brambory nahrubo a syrové najemno.

Syrové brambory zbavíme přebytečné tekutiny a smícháme oboje brambory s moukou a vejcem a solí. Spojíme do těsta a poté lžící tvarujeme noky a vkládáme do vroucí vody.

Po vyplavání knedlíku na hladinu, vaříme podle velikosti 3–5 minut.

Při servírování přelijeme cibulkou orestovanou na husím sádle.

Další recepty