Maso

Kachní roláda plněná jablky a špenátovými listy, švestkové ragú a dýňové knedlíčky

Roláda

1 ks kachních prsou
0,5 jablka
4 větší listy čerstvého špenátu
sůl
mletý pepř
4 plátky anglické slaniny

Kachní prsa zbavte tuku, který nakrájejte na kostičky a dejte na pánvičku rozehřát. Prsa pod folií opatrně naklepejte, osolte a opepřete. Na takto připravený plátek položte listový špenát a jablka a zarolujte. Celou roládu ještě zabalte do plátků anglické slaniny. Roládu opatrně opečte ze všech stran a dejte ais na 8 minut při 150 stupních do trouby.

Švestkové ragú

2–3 čerstvé švestky
2 sušené švestky
1 polévková lžíce hnědého cukru
kousek másla
0,5 dcl červeného vína

Čerstvé švestky nakrájejte na měsíčky, sušené na nudličky. Na pánvičce rozehřejte máslo a oba druhy švestek pomalu orestujte, restujte asi 5 minut, potom přidejte hnědý cukr, dobře promíchejte asi 5 minut. Nakonec celou směs zalijte červeným vínem a nechte chvilku podusit, mírným vařením směs zhoustne.

Dýňové knedlíky

100 g muškatové dýně na kostičky
1 vejce
8 plátků toustového chleba
sůl
0,5 dcl mléka
troška dýňového oleje

Toustový chléb nakrájejte na kostičky (bez okrajů) a dejte na chvilku do trouby usušit. Mezitím ohřejte mléko, ale stačí, aby bylo teplé ne horké. Usušený chléb promíchejte s nakrájenou dýní, solí vejcem, olejem a pomalu po troškách přilévejte mléko. Tak aby směs nebyla příliš tuhá, ale ani příliš měkká. Směs nechte asi 10 minut odležet a potom tvarujte kulaté knedlíčky. Ty pak vařte dle velikosti 10–15 minut.

Jako omáčku použijte výpek s kachní rolády, kterou pouze dosolte

Další recepty