Moučníky a cukroví

Božské koláče s jakoukoli náplní

švestková, jablečná nebo hrušková povidla, mák, tvaroh…

800 g hladké mouky
72 g droždí (kostka)
30 g cukru krupice
450 ml mléka
½ lžíce soli
4 žloutky
1 vejce na potření
250 g másla
250 g omega (100% tuk)

Žmolenka

polohrubá mouka
cukr krupice
máslo

Poleva po upečení

125 g másla
2 polévkové lžíce rumu

Mouku smícháme se solí, přidáme rozdrobené droždí, cukr, tuky nastrouháme, přidáme do mouky vejce a mléko. Vše dobře propracujeme v robotu hnětacím hákem do hladka. Je možné těsto vypracovat i ručně,ale výsledek není tak dobrý.

Těsto se nenechává vykynout, okamžitě se zpracovává. Uděláme hladké kuličky, váha je cca 100 g, klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu těsta uděláme sklenicí nebo pekařským razidlem důlek, potřeme okraje vejcem a plníme různými náplněmi. Posypeme drobenkou a dáme do trouby, pečeme na 200 stupňů do zlatova až žmolenka zrůžoví. Ještě horké po vyjmutí z trouby pokapeme polevou z másla a rumu.

Po vychladnutí můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.

Další recepty Celý díl