Velikonoční specialitky kuchaře Michala Hromase.

1 kg polotučného tvarohu
100 g másla
špetka drceného hřebíčku
kůra z jednoho citrónu
100 g medu
0,05 l amaretta
80 g sušených meruněk
80 g rozinek sultánek
0,2 l smetany na šlehání
50 g kandované kůry z pomeranče
5 vajec
mandle na zdobení

Rozinky, na kostky pokrájené sušené meruňky a nakrájenou kandovanou kůru naložíme do amaretta.

Smícháme med, tvaroh, drcený hřebíček, lehce povolené máslo a smetanu s rozšlehanými vejci. Hřejeme hmotu za stálého míchání zhruba na teplotu 80 stupňů Celsia. Až začne hmota houstnout, odstavíme ji z ohně a necháme vychladnout. Vmícháme sušené ovoce, kandovanou kůru a směs nalijeme do plátnem vyloženého cedníku. Zatížíme a necháme v chladu odkapat a ztuhnout alespoň dva dny před podáváním. Pascha se zdobí dvěma velkými písmeny X B mandlemi nebo ořechy. Písmena znamenají rusky Christus Vozkrjesen – Kristus vstal z mrtvých.

Další recepty