Salát alá Nicoise
Zdravé vaření s nutriční terapeutkou Věrou Boháčovou.
2 rajčata
1 paprika
50 g zelených fazolek
1 brambora vařená ve slupce
30 g černých oliv
1 vařené vejce
50 g tuňáka ve vlastní šťávě
směs trhaných salátů
stroužek česneku
citrón
sůl, bazalka
olivový olej
Fazolky omyjeme a vaříme 3 min, v mírně osolené vodě. Zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Papriku omyjeme, očistíme a nakrájíme na trojúhelníky. Rajčata omyjeme a očistíme, vejce oloupeme, obojí rozkrájíme na osminky. Bramboru oloupeme a pokrájíme na kostky. Stroužek česneku rozpůlíme a vytřeme jím velkou salátovou mísu. Vložíme do ní natrhané saláty
a všechny připravené přísady a promícháme.
Tuňáka necháme okapat přes cedník a spolu s olivami je rozložíme na salát. Citronovou šťávu smícháme s olejem, můžeme mírně osolit. Zálivkou salát pokapeme a ozdobíme jej bazalkou.