Saláty

Lutyšský bramborový salát s fazolovými lusky, čekankou a opečenou slaninou

5 porcí

4 až 5 vajec
asi 1 kg (ideálně malých) brambor
3 až 4 hrsti fazolkových lusků
asi 200 g kvalitní slaniny
1 velká cibule
2 až 3 lžíce bílého vinného octa
2 lžíce másla
1 lžíce rostlinného oleje
sůl a černý pepř

Vejce uvařte natvrdo – dole v našem tipu přesně zjistíte, jak na to, aby váš žloutek už nikdy nebyl suchý, drobivý a zelený. Brambory uvařte v osolené vodě. Jakmile budou téměř hotové, podle velikosti to zabere 10 až 15 minut, vodu slijte a nechte je pod pokličkou dojít. Oloupejte je hned, jak to půjde – a nebudou se vám přitom pálit ruce.

Lusky vhoďte do vroucí vody, 90 sekund je povařte a rychle zase zchlaďte ve studené vodě. Zůstanou krásně zelený.

Na pánvi rozehřejte máslo a olej, přihoďte na kostičky nakrájenou slaninu a při střední teplotě ji opečte do nazlátlé barvy – zabere vám to asi 2 minuty v pohodovým tempu.

Přidejte jemně nasekanou cibuli a nechte ji zesklovatět další 3 minuty. Přilijte ocet a počkejte, až se zčásti odpaří. Díky octu se uvolní i ty nejchutnější přípečky ze dna pánve! Přihoďte fazolky, vše dobře osolte, opepřete a prohřejte.

Nakonec do pánve vyšlete taky uvařený brambory (větší překrájejte, menší klidně nechte vcelku) a opatrně vše promíchejte. Pokud se vám bude zdát, že není zbytí, dochuťte solí, pepřem nebo octem. Chuť musí být hezky vyladěná, o tom žádná.

Na servírování

asi 2 čekanky
2 až 3 hrsti polníčku
100 g slaniny (není nutné)
1 lžíce tekutého medu
3 lžíce oleje
1 lžička dijonské hořčice
asi 1 lžíce vinného octa nebo citronové šťávy

Z čekanky odkrojte spodní část (asi 2 cm) a vyhoďte ji. Zbylou čekanku pak rozdělte na jednotlivé listy a dejte ji do mísy. Přihoďte k ní polníček.

Z medu, oleje, hořčice a octa vymíchejte rychlý dresink a nalijte ho taky do mísy. Osolte, opepřete a vše promíchejte.

Ochucené listy čekanky a polníček vyskládejte kolem obvodu talíře. Ve středu talíře ale nechte volné místo, do kterého teď přistane teplá směs z pánve.

Škoda nevědět:

Aby vejce natvrdo bylo vždy perfektní, zkuste se držet postupu, který jsem se naučil od kamaráda Daniela Struny. Vejce vložte do rendlíku a zalijte studenou vodou. Vodu přiveďte k varu, zhruba minutu (max. 1,5 minuty) vejce povařte, poté rendlík zaklopte pokličkou a nechte vejce 15 minut dojít. Nakonec horkou vodu slijte, vejce pořádně zchlaďte studenou vodou a oloupejte.

Salát dozdobte překrájenými vejci, a pokud chcete, tak ještě dokřupava opečenými kousky slaniny.

Další recepty Celý díl