Moučníky a cukroví

Kroupový koláč s oříšky

Podle Jitky Rákosníkové, autorky kuchařek

Na těsto:
1 hrnek krup, propláchnutých a spařených vroucí vodou
1 lžíce změklého másla na vymazání formy
1/4 lžičky mořské soli
1 lžička pečícího prášku
2 lžíce změklého másla do těsta
2 lžíce jakékoli mouky
2 lžíce mletých oříšků
3 lžíce třtinového přírodního cukru
2 velká vejce
1/2 lžičky strouhané citr. kůry
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku

Na drobenku:
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce změklého másla
1/2 hrnku přírodního krupicového cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 hrnku sekaných pražených lískových oříšků
případně (zakysaná) smetana nebo hustý jogurt k podávání

Kroupy namočte na noc do zhruba 300ml vody. Druhý den předehřejte troubu na 190 stupňů. Vymastěte koláčovou formu o průměru 23cm. Kroupy včetně vody, v níž se máčely, rozmixujte na hladkou směs. Vmíchejte sůl, prášek do pečiva, máslo, mouku, mleté oříšky, cukr, vejce, citr.kůru a koření. Znovu promixujte a vlijte do formy. Směs má polotekutou konzistenci a pokud jste z ní nervózní, zahustěte ji ještě moukou, koláč pak bude hutnější. Suroviny na drobenku zpracujte prsty a drobenkou a oříšky posypte koláč. Vložte do trouby a pečte zhruba 40 až 45 minut. Vyzkoušejte vpichem špejle do středu koláče, zda už je těsto propečené - na špejli by neměly ulpět vlhké drobečky. Nechte chvíli vychladnout v troubě, pak vyjměte z trouby a nechte koláč vychladnout na mřížce.

Další recepty