Maso

Český guláš

Česká klasická kuchyně

pro 4 osoby

750 g hovězího masa (kližka)
500 g očištěné (oloupané cibule)
kmín
česnek
sůl, pepř
paprika, majoránka
sádlo-olej
horký vývar (voda)

Cibuli nakrájenou na hrubší kousky osmažíme do červena na tuku (olej+sádlo), přidáme maso pokrájené na kousky, lžičku kmínu a obděláváme. Když se maso v cibulovém základě osmaží, přidáme 2-3 polévkové lžíce papriky, promícháme a ihned zalijeme horkým vývarem (aby bylo maso zakryto). Dusíme v menším množství tekutiny, mícháme, podle potřeby přiléváme horký vývar (horkou vodu).

Když maso změkne, vydusíme vše až na tuk, zaprášíme asi 3 lžícemi hladké mouky (nebo strouhaného chleba), necháme krátce osmahnout, zalijeme podruhé horkým vývarem (vodou) přidáme třený česnek, drhnutou majoránku, dosolíme, opepříme a ještě asi 45 minut dusíme do měkka.

Další recepty