Různé

Teplé chřestidlo s česnekovými krutony

recept Lenky Požárové z kuchařky "Což takhle dát si ... chřest"

pro 4 osoby

2 balíčky zeleného nebo bílého chřestu (= 1 kg)
100 měkkého kozího sýra (kdo nerad kozí sýr, může použít nivu nebo lučinu)
1 ciabatta nebo menší bageta
4 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
sůl

Pečicí troubu předehřejte na 200° C se zapnutým horním grilem.

Z chřestu odkrojte spodní konce a stonky tence oloupejte škrabkou na brambory. Stonky pokrájejte na 2 cm kousky a rozložte do napařovací nádoby. Pařte 10 až 15 minut. Chřest by měl být tzv. "na skus", tj. ani rozvařený, ani tvrdý. Chřest můžete samozřejmě i povařit ve vodě asi 5 minut, ale "pařený" chřest stojí za to vyzkoušet.

Pečivo pokrájejte na kostky, pokapejte olivovým olejem a smíchejte s rozmačkaným česnekem. Česnekové krutony rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte zapéct na 5 minut do trouby rozehřáté na 200 C. Poté kostky obraťte nebo promíchejte a pečte dalších 5 minut až je vše zlatavé.

Horký chřest smíchejte se sýrem nakrájeným nebo rozdrobeným na kousky a trochou soli. Promíchejte, aby se sýr začal rozpouštět. Přidejte opečené česnekové krutony, zlehka promíchejte a rozdělte do misek. Ihned podávejte teplé.

Další recepty