Velikonoční cukroví - péci nás učila Pavlína Berziová, viceprezidentka Asociace kuchařů a cukrářů

Těsto I.:
100 g cukru moučky
300 g hladké mouky
200g rostlinného tuku na pečení
1 celé vejce
Těsto II.:
230 g hladké mouky
55 g cukru moučky
180 g rostlinného tuku na pečení
1 celé vejce střední velikosti
1 balíček vanilinového cukru

Náplň: marmeláda jahodová, meruňková, kiwi

Těsto I.

Do proseté mouky vmícháme cukr, vejce a nakonec přidáme ztuhlý rostlinný tuk nastrouhaný na hrubém struhadle. Vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu 30 minut odležet. Z těsta vyválíme plát o síle asi 3 mm (pomohou nám dva pečicí papíry, mezi kterými lze vyválet opravdu tenké těsto) a vypichujeme z něj kolečka o průměru 6 - 8 cm. Klademe na plech a předpečeme v elektrické troubě při 200 °C asi 3 minuty.

Těsto II.

Rostlinný tuk mírně nahřejeme a utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec vmícháme prohřátou (stačí ji nechat stát nad předehřívající se troubou) hladkou mouku. Těsto v teplém prostředí ihned zpracováváme, stříkáme pomocí cukrářského sáčku s řezanou trubičkou na předpečená kolečka. V elektrické troubě dopékáme při 200 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout a pak plníme. Marmeládu rozehřejeme v kastrůlku nebo asi minutu v mikrovlnné troubě do tekutého stavu. Malou naběračkou (dobře poslouží také džezva nebo konvička na mléko) nalijeme do středu sušenky. Náplň se rozteče a bude lesklá.

Příprava: 30 minut, odležení: 30 minut, pečení: 20 minut, náročnost: + +

Další recepty