Různé
Chačapuri
Zajímavé jídlo z Gruzie
1kg hladká mouka
1 l mléko
1/2 Hery
1 vejce
1 kostka droždí
sůl
náplň:
1kg balkánský sýr
250g měkký tvaroh
20dkg eidam
1 vejce
Do hluboké mísy dáme mouku, mléko, 1/2 Hery, vejce, špetku soli a promícháme. V hrnku zvlášť zaděláme kvásek z jedné kostky droždí. S kváskem uděláme těsto a necháme 1 hodinu odležet.
Náplň:
Nastrouháme balkánský sýr a eidam, přidáme tvaroh, vejce a zpracujeme.
Z nakynutého těsta uděláme cca 5 bochánků jako na mazanec, náplň také rozdělíme na 5 dílů. Bochánky rozválíme na placku cca 20 cm průměr, do středu dáme přiměřené množství směsi a okraje zavineme tak, abychom vytvořili vrchní díl plněné placky. Vrchní díl potřeme žloutekm a dáme do předehřáté trouy na cca 250˚C na 20-30 min. péct.