Trhanec s horkými hruškami
pro 2 osoby
Na trhanec:
3 vejce
0,2 l smetany
0,2 kg hladké mouky
2 lžíce cukru
rozinky
máslo
Na hrušky:
hrušky
máslo
hnědý cukr
bílé víno
vanilka
citrón
Nejdříve připravíme hrušky. Očištěné hrušky nakrájíme na menší kostičky a na másle orestujeme. Přidáme hnědý cukr a rozpustíme. Zalijeme bílým vínem a přidáme trochu vanilky. Pomalu rozvaříme. Podle potřeby doléváme vodou. Hrušky jsou hodně měkké.
Podle chuti přidáme trochu citrónové šťávy.
Ve smetaně rozkvedláme žloutky, přidáme mouku a dobře promícháme. Trochu solíme. Přidáme omyté, osušené rozinky a osladíme. Přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto je trochu tužší, ale nebojte se. Na horké pánvi s olejem pomalu pečeme silnější omeletu po obou stranách a hotové roztrháme. Na kraji pánve přidáme kousek másla a cukr. Rozpustíme a promícháme s trhancem.