SýryZeleninová jídla

Grilovaný sýr s chřestem a syrovátkou

600 g sýru na grilování
olej na opečení
800 g zeleného chřestu
50 g oloupané cibule
150 g másla
1 menší oloupaná brambora
150 ml zeleninového vývaru
300 ml syrovátky
sůl
pepř
klíčky či jedlé květy

Zelený chřest oloupeme (slupky nevyhazujeme) a krátce blanšírujeme v horké vodě. Přendáme na pánev s rozpuštěným máslem a opečeme. Osolíme a opepříme.

Cibulku pokrájíme najemno a necháme na másle zesklovatět. Přidáme pokrájenou bramboru na zahuštění, podlijeme vývarem a syrovátkou. Dusíme do měkka. Přidáme na kostičky nakrájené máslo a rozmixujeme do hladké nakyslé omáčky.

Porce sýra zprudka opečeme ze všech stran a obalíme ve směsi klíčků, jedlých květů a chřestového prachu. Ihned servírujeme společně s ogrilovaným chřestem a omáčkou ze syrovátky.

Prach ze slupek

slupky z oloupaných chřestů

Slupky rozložíme na pečicí papír a usušíme na velmi teplém místě nebo v sušičce. Umixujeme do hladkého prachu.

Další recepty Celý díl