Různé

Vánoční květákový kuskus podle Jany Havrdové

pro 4 osoby

1 středně velký květák
100 g kešu oříšků
šťáva z jednoho velkého pomeranče
3 ks kuřecích prsou
2 středně velká jablka
100 g rozinek
50 g mandlových lupínků
1 velký pórek
3 stroužky česneku
2 velké lžíce přepuštěného másla
0,2 bílého vína
sůl
čerstvě namletý pepř, popř. chilli paprička či Sladká chilli omáčka

Očistěte si kuřecí prsa, nakrájejte je na větší stripsy a naložte do poloviny šťávy z pomeranče, soli, pepře, popř. přidejte trochu sušených chilli papriček, nechte odležet než si připravíte další ingredience

Připravte si květákový kuskus: rozdělte si syrový květák na malé růžičky a postupně ho rozmixujte s kešu oříšky na konzistenci klasického těstovinového kuskusu (velikost kousků je na vás, jen nemixujte příliš dlouhou, výsledkem by spíš byla květáková kaše). Přímo do mixéru také můžete přidat trochu soli a pepře, kuskus je pak chuťově výraznější.

Nakrájejte si pórek na kolečka nebo půlkolečka, jablíčka na čtvrtky a z nich pak plátky, mandlové lupínky si nasucho opečte na pánvi do růžova, rozinky si propláchněte vařící vodou, česnek si nakrájejte na tenké plátky.

Na přepuštěném másle si zprudka a dorůžova opečte kuřecí stripsíky, následně vyndejte z pánve a nechte v teple odpočinout.

Do pánve s výpekem přidejte nakrájená jablíčka, zalijte bílým vínem a druhou polovinou pomerančové štávy. Nechte chvilku provařit, aby se odpařil alkohol.

Přidejte také pórek a nechte ho změknout tak, jak máte rádi – Jana preferuje pórek spíše tvrdší, takže ho dává do pánve jen na chvilku.

Jako poslední přidejte rozinky, dochuťte solí, čerstvě namletým pepřem, popř. chilli papričkou nebo chilli omáčkou.

Na talíř si připravte hnízdečko z kuskusu, na něj naservírujte jablíčkovou směs, přidejte na proužky rozkrájená orestovaná kuřecí prsa a dozdobte opraženými mandlovými lupínky.

Tip:

Hotovou směs bychom mohli nakopnout ještě do křupava opečenou slaninou roztrhanou na drobné lupínky, kterou připravíte mezi 2 pečícími papíry v troubě (cca 10 minut na 180 stupňů). Pečení slaniny mezi 2 papíry se vyplatí, nemusíte pak hodiny mýt zaprskanou troubu.

Další recepty