Moučníky a cukroví

Linecká srdíčka s pistáciemi

270g hladké mouky
30g najemno rozmixovaných nesolených pistácií
200g másla
100g moučkového cukru
1 žloutek
kůra z 1 citronu

Krém:

200g másla
100g lískooříškového krému

Na dozdobení:

středně hrubě nasekané pistácie
rozpuštěná čokoláda

Všechny suroviny na těsto musíte mít hodně dobře vychlazené.

Nejprve si smíchejte sypké suroviny – mouku, rozmixované pistácie, cukr a kůru z chemicky neošetřeného citronu.

Do sypké směsi přidejte na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Teď musíte pracovat rychle, protože těsto musí zůstat co nejvíce studené. Ideální je nejdříve rychlým mačkáním vypracovat sypkou drobenku, do které přidáte žloutek. Opět pracujte rychle a vypracujte hladké, měkké těsto.

Z těsta připravte hroudu, kterou zabalíte do potravinářské folie a necháte v lednici minimálně 1 hodinu, ideálně do druhého dne.

Před pečením si připravte plechy, které vyložíte pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 150 °C (horkovzduch) nebo na 160 °C (horní a dolní ohřev).

Těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrajujte tvary. Vždycky jeden plný a jeden k němu s vykrojeným středem. Pečte 12 minut a hlídejte, aby linecké příliš neztmavlo. Mělo by stále zůstat světlé. Práce s horkovzdušnou troubou je ideální v tom, že můžete péct více plechů najednou, takže je práce rychlejší.

Linecké, které lehce prochladlo na plechu, přendejte opatrně na mřížku, kde vychladne úplně.

Studené linecké naplňte krémem a slepte dohromady. Povrch potřete bílkovým sněhem a posypejte nasekanými pistáciemi.

Krém a dozdobení cukroví

Máslo ušlehejte s cukrem a lískooříškovým krémem. Díl s vykrojeným otvorem namočte z poloviny do rozpuštěné čokolády a lehce posypejte nasekanými pistáciemi. Až čokoláda ztuhne, tak na spodní díl, bez výkroje, namažte krém a oba dva díly spojte dohromady.

Další recepty