Saláty

Recept Středního odborného učiliště Poděbrady

brambory
mrkev
červená řepa
jarní cibulka
červená cilbulka
jablka (typ Golden)
citron
matesy
vejce
majonéza (půlka normální, půlka delikatesní)
celý pepř
mletý pepř
nové koření
cukr
sůl
ocet
citronová šťáva
světlý a tmavý kaviár

Brambory se ve slupce uvaří den předem v silném vývaru.

To samé platí pro oškrábanou mrkev – ta se vaří navíc s troškou celého pepře, nového koření a cukru.

Červená řepa se také uvaří se slupkou den předem, navíc s cukrem, citronem, novým kořením a celým pepřem.

Brambory se druhý den oloupou a nakrájí na kostičky.

Červená řepa se nakrájí nahrubo na struhadle (na hrubých okách).

Mrkev se nastrouhá také na hrubých okách.

Matesy okapeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Červenou cibulku na kostičky.

Jablka (typ Golden) se oloupou a spaří.

Brambory smícháme s majonézou (půlka normální, půlka delikatesní). Přidáme sůl, pepř, trochu octu a citronovou šťávu. Červenou řepu osolíme, opepříme a zakápneme citronem. K mrkvi přidáme trochu citronové šťávy a přidáme pepř.

Pro zdobení salátu používáme tvarovač v různých tvarech. Tvořítko se vloží na talíř. Na spod se přidá trocha brambor už smíchaných s majonézou, poté přijde červená cilbulkou a zmáčkneme vrstu na sebe. Na cibulku najemno nakrájené matesy. Co vrstva, to ještě navíc prostříkání majonézou pokud možno speciální stříkačkou. Dále vrstvíme mrkev, jarní cibulku, jablka, červenou řepu a na vrch nastrouhané bílky a doprostřed nastrouhané žloutky. Dozdobíme světlým a tmavým kaviárem.

Další recepty