Zeleninová jídla

Zeleninové sabží

Ajurvédské menu

3 hrnky libovolné zeleniny nakrájené na menší kousky (květák, brokolice, mrkev, cuketa, lilek, dýně…)
100g listového špenátu nebo mladého čínského zelí
1 lžička římského kmínu
1 lžička hořčičných semínek
půl lžičky drceného koriandru
špetka fenyklu
půl lžičky kurkumy
sezamová semínka
ghí
pepř
sůl
voda

V hrnci rozehřejeme ghí, vsypeme kmín, hořčičná semínka, koriandr a fenykl a orestujeme cca 3 minuty. Přidejte kurkumu a vhoďte nadrobno nasekanou zeleninu a sezam. Promíchejte, aby se zelenina obalila ve směsi koření. Zalejte vodou, osolte a pod pokličkou na mírném ohni vařte do mírného změknutí. Přidejte listový špenát a jakmile zvadne, je hotovo.

Velmi harmonický pokrm pro všechny doši. Košťálová/listová zelenina obsahuje antioxidanty, je plná vitamínů, železa a dalších minerálů, podporuje trávení. Použíté koření pak pomáhá v trávení a vstřebávání minerálních látek z jídla do těla.

Další recepty