Moučníky a cukroví

Jablečno-karamelový trifle

Perník

115 g změklého másla
2 velká vejce
150 ml tekutého medu
180 ml podmáslí
260 g hladké mouky
1,5 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
1,5 lžičky mletého zázvoru
1,5 lžičky mleté skořice
50 g vlašských ořechů (opražených a nasekaných)

Máslo šlehejte elektrickým šlehačem do světlé pěny (3–4 minuty). Pak přidávejte po jednom vejce a zašlehejte. Snižte rychlost a zašlehejte i med a následně i podmáslí. Ještě snižte rychlost a vmíchejte mouku, sodu, sůl, zázvor, skořici a ořechy.

Troubu rozehřejte na 175 °C. Těsto vlijte do kulaté formy o průměru 22 cm (nebo do menšího pekáčku) a pečte zhruba 35–45 minut nebo tak dlouho, dokud špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde suchá. Perník nechte zcela vychladnout a nakrájejte ho na kostičky.

Servírování:

Do pohárů vrstvěte krém, nakrájený perník (ten můžete ještě pokapat alkoholem), jablka a karamel a vrstvy zopakujte.

Jablka

6 středně velkých jablek
3 lžíce citronové šťávy
8 lžic třtinového cukru
špetka muškátového oříšku
2–3 lžičky mleté skořice
1 lžíce másla

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky o hraně zhruba 1,5–2 cm. Dejte je do hrnce, zakápněte citronovou šťávou, přidejte cukr, muškátový oříšek, skořici a máslo. Za stálého míchání zprudka vařte, aby jablka pustila šťávu, cukr se rozpustil a vznikal karamel. Potom ztlumte plamen a ještě chvíli za občasného míchání vařte, aby jablka lehce změkla (nerozvařte je!). Odložte stranou a nechte vychladnout.

Jablka kupte pevná, lehce nakyslá – jejich navinulost bude krásně vyvažovat sladkost karamelu.

Karamel

230 g krupicového cukru
6 lžic másla
200 ml smetany ke šlehání
40 ml brandy

Na karamel nasypte do hrnce cukr, zalijte trochou vody (asi 100 ml) a vařte na středním plamenu bez míchání, dokud se cukr nerozpustí a nezačne karamelizovat (měl by mít pěknou zlatohnědou barvu). Ke konci procesu jej hlídejte, snadno se spálí. Sundejte z plotny, přidejte máslo a promíchejte. Potom přilijte smetanu (směs může vybublat, pracujte proto opatrně) a brandy a promíchejte. Nechte vychladnout.

Krém

750 g creme fraîche
40 g třtinového cukru
40 ml brandy nebo calvadosu
vyškrábnutá semínka z 2 vanilkových lusků

Creme fraîche prošlehejte s ostatními ingrediencemi.

Další recepty