Polévky

Bramborová polévka s krupkami

Pro 4 až 6 osob

3 větší brambory
100 g kořenové zeleniny
2 – 3 růžičkové kapustičky
hrst sušených hub
hrst krupek
kmín
2 stroužky česneku
1 menší cibule nebo kousek pórku
majoránka
sůl

Na jíšku:
50 g másla
40 g hladké mouky

Oloupané brambory a zeleninu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sušené houby, propláchnuté krupky, osolíme, posypeme kmínem a pomalým varem uvaříme doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou polévku zahustíme. Povaříme cca 10 minut. Na závěr polévku ochutíme prolisovaným nebo utřeným česnekem a promnutou majoránkou.

Tuto polévku podáváme jako přesnídávkovou nebo jako hlavní jídlo společně s bramborovou buchtou, bramboráky, plackami apod. Velmi dobře však také doplňuje sladká hlavní jídla jako např. lívance, vdolky, ovocné knedlíky aj.

Další recepty