Chat

host

PharmDr. Margit Slimáková

Jak zvládat jídlo, kariéru, rodinu a péči o sebe?

Záznam chatu z pátku 18. května 2018

AK: „Není toho nějak moc - zvládat jídlo, kariéru, rodinu a péči o sebe?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, vše jde vládat, je to jen o priritách a pro mě je vše uvedené důležité. Margit“

Hanka: „Prosím jak zvládnout večerní chuť na sladké? Pak to řeším ořechy a rýž.sirupem. Jinak jím 4 x denně zeleninu, luštěniny, obiloviny, ořechy a semena, piji vodu. Může sladké, které jsem hodně jedla v minulosti, způsobit zvýšené procento HDL v krvi? Stav proc.HDL to je vlastně porucha metabolismu? Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, namísto posedávání doma a sledování stresujících zpráv, které akorát podporují pojídání cukru pro uklidnění, doporučuji chodit se večer procházet. HDL je prospěšný cholesterol. Rizikový může být LDL a TG, ty jezení sladkostí zvyšuje. Margit“

SK: „Jak obecně zvládat jídlo, kariéru, rodinu a péči o sebe?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, to přesně popisuji ve svojí knize, kterou zde za chvíli budeme představovat. Margit“

ANTI: „Co by se nemělo dělat při zvládání jídla, kariéry, rodiny a péče o sebe?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, můžete úplně vše, co vám k vašim cílům pomůže. Každý máme jinou kariéru, jiné chutě i rodinu. Proto každý můžeme mít i jiné cesty k jejich dosažení. Já ty svoje rozhodnutí vysvětluji v knize, Margit“

Jana: „Dobrý den, mohu se zeptat, jaké jídlo byste doporučila při Histaminové intoleranci? Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, v podstatě můžete jakékoliv potraviny s nižším obsahem histaminu. Obecně se jeho množství zpravidla zvyšuje délkou skladování a často je i nevhodná vysoká průmyslová úprava. Proto jsou nejlepší potraviny čerstvé a kvalitní. Ideální snášenlivost může být velmi rozdílná, a proto doporučuji vždy individuálně zkoušet a podle výsledků si sestavovat svůj ideální stravovací režim, Margit“

Simona: „Přeji krásný den, prosím jaký máte názor na SCD dietu? Moc děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, je to už dosti omezující strava, ale jestliže máte dlouhotrvající vážné potíže, které naznačují poruchy trávení potravin s vyšším obsahem určitých vláknin, jsem vždy pro testování i takto striktnější stravy, Margit“

Silva: „Dobrý den, synovi je rok a já se vracím na částečný úvazek do práce. Kvůli tomu přestávám kojit, syn už ode mne pil jen ráno a večer, ale já budu vstávat do práce už ráno v 5. Může mu manžel na snídani dát už normální plnotučné převařené mléko z tzv. mlékomatu, nebo musíme kupovat sunar? Ptala jsem se pediatra a ten mi řekl, že běžné mléko důrazně nedoporučuje kvůli vysokému množství bílkovin, že to zatěžuje ledviny a játra a že do 3 let mám dávat umělé mléko. I obilninové kaše, že musím dělat z UM. Mně se to trochu příčí. Co si o tom myslíte?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, omlouvám se, ale jednoznačně s tvrzeními pediatra nesouhlasím. Po jednom roce už dítě není kojenec, mateřské mléko určitě může i dále, ale žádná umělá kojenecká mléka nepotřebuje. Plnotučné kravské mléko je skvělá volba a kaše nejlépe vařit z obilovin jako třeba jáhel, žádné instantní také netřeba. Umělá mléka a instantní kaše u takovýchto dětí ani nedoporučuje WHO. Margit“

Dominika: „Dobrý den, jaké ochranné krémy proti slunci by jste doporučila pro děti? Koupila jsem weledu ale děti jsou cele bílé a nejde rozmazat. Neobsahují sice nano castice nebo chemické látky ale zase minerální oleje a ty jsou prý škodlivé?!“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, vyzkoušejte jakékoliv jiné bio značky, ale tou nejdůležitější ochranou je omezení slunce v poledne, dostatek ochranných karotenoidů a vitamínu A ve stravě a ochranné oblečení. Téma vysvětluji i v knize, Margit“

Zuzana: „Dobrý den, jaký olej a kolik byste doporučila do prvních příkrmů? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den Zuzana S.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Zuzano, já bych nejraději máslo od farmáře a když olej tak třeba avokádový (je podobně prospěšný jako olivový, ale jemnější chuti), z vlašských ořechů anebo lněný (obsahují i omega 3MK) a kokosový, Margit“

Dana: „Dobrý den, je mi 50 let a neustale bojuji s dietami. Poslední dobou stojím na váze. Už 5 týdnů držím takz. stravu Low carb a výsledky jsou vidět a cítím se lépe . Chci se zeptat, zda je možné žít bez příloh a sladkého, jelikož jsem velký požitkář a zda si mohu toho dorta občas dát. Jinak jsem objevila výborné palačinky mez mouky a cukru.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, nízkosacharidová strava pro mě není dieta (ty nedoporučuji, jsou stresující a dlouhodobě nefungují, zpravidla p nich hubne jen peněženka), ale terapeuticky prospěšná strava. Můžete ji dodržovat i celoživotně, a když budete zvládat jde i ten dezert, i když nejlépe také některý nízkosacharidový. Principy nízkosacharidové stravy detailně vysvětluje web: www.cukrpodkontrolou.cz, Margit“

Katerina Novotna: „Dobry den pani doktorko, pred 5 lety mi diagnostikovali RS. Mohu jeji prubeh ovlivnit pomoci stravy? Dekuji a moc Vam fandim!“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, RS je autoimunitní onemocnnění, ve kterých je obvykle přítomen zánět a ten stravou jde omezovat. Mím na webu text k tématu. Stručně doporučuji skutečné základní potraviny a jídla z nich. Omezeníní cukrů, sacharidů a běžných rostlinných olejů - tedy prozánětlivých omega 6MK, Margit“

Gabriela: „Dobrý den, můžete se prosím vyjádřit k vychvalovaným zeleným superpotravinám? Doporučujete delší užívání ječmene či chlorelly apod? Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, s většinou tvrzení prodejců těchto zázraků nesouhlasím, sama bych více doporučila třeba plané zelené lístky a bobulovité ovoce než dovozové řasy a kustovnici, Margit“

Tereza: „Dobrý den, mohla byste mi prosím poradit jaký je rozdíl mezi hormon senzitivní a lipoproteinovou lipázou? Ta hormon senzitivní běžně neštěpí tuky? Děkuji :)“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den dotaz úplně nechápu, lipoproteinová lipáza je hormon senzitivní, tedy je to enzym, který reaguje na hormon - zde inzulin, Margit“

Adéla: „Dobrý den, jsem studentkou farmacie a na úvod bych chtěla říct, že Vaše názory a životní filozofie je pro mě velice inspirující. Vždycky jsem byla štíhlá a drobná, minulý rok jsem však najednou zhubla 5 kilo a momentálně při své výšce 163 cm vážím pouhých 48 kg. Již dlouhou dobu se je snažím marně nabrat zpátky a nechci jít cestou, že si dám večer před spaním čokoládu nebo brambůrky. Prosím Vás tedy o radu, jak upravit jídelníček tak, aby opravdu docházelo k tomu "zdravému tloustnutí" a aby mi všechen tuk nešel pouze do stehen. Doplním jenom, že krevní testy mám v pořádku, zřejmě je to všechno stresem. Děkuji mnohokrát za odpověď a těším se na Vaši knihu!“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, vždy je nejlepší řešit příčinu. Jestli je jí stres přidejte relaxaci, procházky, koupele, masáže.... cokoliv si užíváte, ve stravě protistresové zdroje hořčíku a vitamínu B - třeba taky v podobě banánu s hořkou čokoládou. Ukládání tuků a tvorbu svalů - tedy formování postavy nejvíce uhlídáte pohybem jako je třeba pilates, Margit“

Jaroslava Volfová: „Dobrý den. Zajímalo by mne, zda instantní káva přináší stejné zdravotní bonusy o kterých jste mluvila, jako klasická mletá káva. Která káva je pro zdraví přínosnější. Děkuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, můžete jakoukoliv kromě té instantní, u té je problematický průmyslový proces výroby, Margit“

Kateřina 33 let: „Dobrý den, jak hledíte na nizkosacharidove stravování při kojení, ráda bych po porodu (jsem 4 měsíce po porodu) zhubla poslední 4 kila a nedaří se. S nizkodacharidovym stravováním jsem zhubla již dříve, ale nevím jak je tomu ve spojitosti s kojením...“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, umírněnou nízkosacharidovou stravu můžete, ale hubnutí bych nyní neřešila - může ohrozit tvorbu mateřského mléka, Margit“

Iva: „Dobrý den paní doktorko, jaky máte nazor na podávání zvěřiny malým dětem pri zavádění masových příkrmů? Zvěřina samozřejmě z ověřeneho zdroje, čerstvá. Děkuji za odpověď“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, z kvalitních potravin - tedy i včetně zveřiny, může do příkrmů vše. Margit“

Petr: „Dobrý den, jak to děláte, že vypadáte tak fantasticky?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, děkuji a dělám přesně to, co doporučuji, o čem přednáším a píšu - tedy tu nejlepší péči o sebe, Margit“

Emanuela: „Dobrý den, chtěla by se zeptat, zda může být škodlivé, když při intoleranci lepku a laktozy, vyloučím všechny potraviny, které laktozu a lepek obsahují. Kolik let se takto mohu stravovat. Mám 67 let“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, lepek ani laktóza nejsou esenciální, tedy nezbytné jíst, můžete bez nich skvěle prosívat i celý život, Margit“

Aneta: „Dobrý den, včera v sama doma v povídání o tucích říkala pani ze Ghi obsahuje cholesterol a při tepelné úpravě se uvolňuji škodliviny. Dost mě to zarazilo. Dětem dělám jídlo na ghi s vědomím ze je to zdrave. Co si o tom myslíte vy?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, cholesterol je skvělý - naše tělo si z něj třeba vyrábí pohlavní hormony a vitamín D a ghíčko je na šetrnou tepelnou úpravou výborné. Margit“

Danka: „Dobrý den paní Margit, moc Vás zdravím. Je mi 48 let, občas sleduji Vaše webovky, jsou pro mě příjemným vodítkem jak se zorientovat v tom obrovském množství informací, které denně kolem nás profrčí. Ráda bych Vás požádala o radu: manžel (49let) pracuje jako řidič kamionu, denně 12 hodin na cestě, předpisové přestávky dodržuje, jen tato profese je velmi sedavé zaměstnání a řekla bych i náročné, co se týče fyzic.vyčerpání (ačkoli manžel to komentuje, že vlastně nic nedělá jen sedí za volantem). Bohužel pravidlné stravování není možné dodržet, snažíme se, zavařujeme klasické jídlo, aby si mohl hotovku pak jen ohřát, dovařit přílohu, ovšem zdaleka to ale není každý den, nejí pravidelně teplé jídlo a poslední dobou velmi přibívá v oblasti břicha. Jde velmi dokulata :), zadek má stále malý, fyzická síla stále dobrá, od přírody je kliďas a velmi hodný a čestný člověk, velmi obětavý pro rodinu i přátele. Jí hodně zeleniny (mrkev, rajčata..), ovoce (jablka). Myslím, že jedině stravou a pohybem, může něco změnit, ale čím začít? jak tělo nastartovat k hubnutí? Pohyb denně nepříchází v úvahu, kolikrát je rád, že dojede do cíle a může si jít odpočinout, jít večer sportovat na to už nezbývá síla ani čas (pracuje v mezinárodní dopravě, doma je 1x týdně nebo 1x za 1 dní. Pokud se k mému dotazu dostanete - velmi děkuji za odpověď. A přeji Vám krásné dny!“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, moc doporučuji stravu založit na kvalitních bílkovinách a tucích, tedy bez příloh a slazení. Vyzkoušet jde i přerušované postění se - základem obojího je snížení hladinu inzulinu v krvi a tak i umožnění, aby tělo spalovalo tuky ze zásob, budu držet pěsti, Margit“

Valentýna: „Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké účinky, dopady apod. má při hubnutí acidofilní mléko a jestli je velký hřích hořká čokoláda. Předem moc děkuji za odpověď. Přeji hezký den.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, acidophilní mléko přináší prospěšné bakterie, jen bílkoviny také trochu podporují uvolnění inzulinu a tak omezují spalování tuků, proto bych jej nepila samostatně, ale spíš v rámci jídel. Hořká čokoláda je i pro mě tím nejlepším dezertem, Margit“

Eva: „Dobrý den, paní Margit, snídám ovesné vločky (jemné s klíčky), do nich ořechy, med, jablko atd., vločky jen přeliji horkou vodou. Je to v pořádku? A dále - para ořechy denně 2 ks - jsou vhodné?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, skvělá snídaně, často ji také mám a já si přidávám i nějakou lžíci tučného jogurtu, Margit“

Iva: „Dobrý den, je vhodné užívat konopný olej? A co byste doporučila jako nejlepší pro snížení cholesterolu?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, nejdřív se ujistit, že jej fakt potřebujete snižovat a jestliže nejde o geneticky danou hypercholesterolémii doporučuji především omezovat cukry, Margit“

DANA: „Dobrý den, sleduji Vás a zajímám se i o stravu LCHF o které jsem se díky Vám a MUDr. Vojáčkovi dozvěděla. Cením si přínosu pro zdraví. Primárně bych ale pomocí této stravy i shodila pár kil, bohužel se nedaří. Nedoporučíte mi někoho kdo je nakloněn tomuto stravování v Brně? Specialista? Díky moc. D“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, o terapeutech v Brně nevím, ale skvěle funguje hned několik facebookových skupin nízkosacharidové stravy, kde jsou příznivci z celé republiky, Margit“

Ilona: „Dobrý den, mohu každý den sníst kousek 70% čokolády?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, jestli takto chutná a prospíváte, proč ne, Margit“

Jana,63: „Dobrý den, paní doktorko, není škodlivé dávat chlorelu ročnímu dítěti? Je kojené... Děkuji za odpověď a přeji všechno dobré...“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, podle mě je to především zbytečné - dítěti vařte polévky z naší zeleniny, včetně tmavé listové, Margit“

Eva: „Dobrý den, paní Margit, děkuji za Vaše rady a články, sleduji Váš web i fb. Líbí se mi, jak se snažíte zlepšit stravování ve školách a nemocnicích, doufám, že se Vaší zásluhou vše pohne k lepšímu! Přeji Vám hodně úspěchů!“

PharmDr. Margit Slimáková: „já děkuji za tuto milou zpětnou vazbu a taky přeji ať se daří, Margit“

Karla: „Dobrý den, mám čtyřletou dceru a i přes moji snahu zdravého stravování chce neustále sladkosti, snažím ji nabízet ovoce, ořechy... Ale stejně se vyžaduje sladkosti. Jak upravit jídelníček dítěte, aby ji neustále nehonila chuť na sladké?“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, zkuste pode doporučení knihy: Superjídlo pro superděti - mám o ní i povídání u sebe na webu a zkrátka kupované sladké doma nemějte. Pouze nabízejte domácí zdravé sladkosti, jako třeba nyní můžete zmrzlinu z banánů, Margit“

Jarka: „Často špatně spím, mám problémy s psychikou, myslíte stačí doplnit hořčík, postačí vitamíny skupiny B z lahůdkového droždí ,nebo v jaké stravě je najít“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, můžete, ale určitě promyslete i váš režim - večerní aktivity, čas posledního jídla, monitory v ložnici.... Margit“

Marie: „Dobrý den, kolikrát denně se má jíst (3x nebo i svačiny)? Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, většině z nás propsívají tři denní jídla, svačinky nejsou nezbytné a někomu může dokonce stačit a prospívat jíst i jen 2x denně. Téma vysvětluji ve svém videu na youtube: margit.tv, myslím, že se jmenuje: Kolikrát denně máme jíst? Margit“

Michaela M.: „Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat, jak je to s množstvím masa? Strava podle GAPS i low-carb celkem dost doporučují maso, ale některé názory zase říkají, že každý může max. 1 - 2 g bílkovin za den a pokud jí více, je to rakovinotvorné. Jak je to tedy s množstvím masa, resp. bílkovin za den? Děkuji. Jen jsem Vám ještě chtěla říci, že Vaše stránky sleduji, kanál Margit TV a jsem za Vaši práci a osvětu velice vděčná.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, maso není esenciální, tedy nezbytné jíst, ale je i možné skvěle prospívat na jeho každodenní konzumaci. S množstvím bych se netrápila, je velmi obtížné se dlouhodobě přejídat bílkovinami. Rakovinné jsou masové polotovary, samotné kvalitní maso ne, Margit“

Pospíšilová: „Dobrý den, máme dvou a půl leté dítě, které od matky přešlo do pěstounské péče. Dříve jej matka krmila pouze jogurty a teď nám nic jiného nechce jíst, nezná žádné chutě a na všechno jídlo nám prská a nechce nic jíst. Co můžeme dělat, na koho bychom se s tímto mohli obrátit? Děkuji“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, doporučuji mít doma jen to, co si přejete, aby dítě jedlo, sami to s nadšením a v pohodě jíst a pak už jenom trpělivost, držím pěsti, Margit“

Tonda: „Dobrý den, chodíte ráda v sukních? Při vaší krásné postavě si to můžete dovolit.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, nejraději střídám styly, ráda nosím džíny, sukně i šaty, nosím vše, v čem se cítím dobře, Margit“

Dita: „Dobrý den, nezvladam moje malé děti. Co myslíte ze víc škodí. Neustaly stres nebo antidepresiva na zklidnění? Trezalka a jiné byliny nepomahaji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, já bych nejdříve doporučila psychoterapeuta, rozbor proč jste ve stresu. Antidepresiva jsou velmi účinná, ale i riskantní, proto bych je doporučila, jen když jsou fakt třeba a to byste měla posoudit s lékařem - specialistou, Margit“

Pavlína: „Dobrý den, s tématem rodiny, kariéry a péče o sebe nesporně souvisí i plánování rodičovství. Často je to pro nás ženy choulostivé téma a pokud žena nechce brát HA, je to minimálně dost stresující. Zabýváte se tímto tématem i ve své nové knize? Děkuji a přeji vám vše dobré“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, ano a dost detailně. Sama jsme totiž jako vystudovaný farmaceut jednoznačně odmítala jakoukoliv zbytečnou farmakoterapii, tedy včetně i HA, mám moc dobré zkušenosti s minipočítači NaturComp, které přirozeně sledují plodnost, Margit“

Jarmila: „Dobry den, sleduji vas web a dekuji za nej. Casto zminujete esencialni potraviny, muzete mi prosim konkretne osvetlit jake to jsou? Diky.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, doporučuji skutečné potraviny a potraviny minimálně průmyslově upravované a jídla z nich. To mohou být ovesné vločky, vejce, ořechy, kvalitní maso i saláty, Margit“

Zuzana: „Dobry den, mam novorozeneho chlapecka a resim aktualne otazku ockovani. Dcerku jsme ockovali ockovaci latkou Pediacel, ktera jiz bohuzel neni k dostani. Mate nejake doporuceni, jak se vyvarovat hexa vakciny? Dekuji moc. Zuzana“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den Zuzano, doporučuji knihu O očkování od Dr. Searse, kde jsou náhrady řešeny a téma detailně řeší také Liga lidských práv a Rozalio, Margit“

Jarka: „Často špatně spím, mám problémy s psychikou, myslíte stačí doplnit hořčík, postačí vitamíny skupiny B z lahůdkového droždí ,nebo v jaké stravě je najít“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, můžete zkusit, ale zdrojů hořčíku a vitamínů skupiny B je mnohem více a hlavně vedle stravy bych řešila i váš životní režim, jako třeba, co děláte večer anebo, jak máte zatemněnou ložnici, Margit“

Pavlina/Hodonin/40let: „Právě se lecim s depresi, nechodím do práce, jsem apaticka, bez života, spím pouze s léky.Beru týden antidepresiva-pry mi chybi hormon stesti.Je možné nějak stav deprese a podpořeni spánku ovlivnit stravou-jakou, aby vyléčení probíhalo rychleji, popripade jake strave se vyhnout.Dle psychiatra antidepresiva zabírají až za 4 týdny.Dekuji.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, zdravá strava může i v řešení psychických potíží jen pomoci, detailně ji vysvětluji na webu, Margit“

JaNa: „Dobrý den. k tomu "GÍČKU" : v tomto týdnu v tomto pořadu od odbornice na tuky zaznělo, že dík tepelné zátěži při níž z másla vzniká, obsahuje ZDRAVÍ ŠKODLIVÉ ELEMENTY. Tak teď nevím, jak to ve skutečnosti JE ? Děkuji Vám paní Margit za Vaše vysvětlení.“

PharmDr. Margit Slimáková: „Dobrý den, přepuštěné máslo je vhodné na šetrné tepelné úpravy - jako krátké orestování zeleniny do polévky. Obecně živočišné tuky obsahují nasycené kyseliny, které jsou tepelně odolnější než rostlinné oleje, Margit“