53 minut

29. září 2023

Část: Respirační onemocnění v ČR

Obsah dílu

Česká ekonomika v recesi — Domácnosti šetří, firmy méně vyvážejí — Předpověď ekonomického vývoje — Parlamentní volby na Slovensku — Předvolební průzkumy — Témata předvolební kampaně — Přívětivější okamžiky politické kampaně — Vlak z Prahy na volby — Otevření posledního úseku S3 — Putin jednal se členem Wagnerovců — Stěhování z fronty do bezpečnějších regionů — Soud o přebalu Reflexu s Tomiem Okamurou — Výročí podpisu Mnichovské dohody — Okolnosti a následky Mnichovské dohody — Stát koupil přepravce plynu Net4Gas — Spor o přesčasy lékařů — Švédsko proti gangům — Zranění po pádu atrakce v Příbrami — Rekordně teplý podzim — Start sezóny respiračních chorob — Ordinace plné nemocných děti — Respirační onemocnění v ČR — Celková výše dluhů — Novela vodního zákona — Vyšetřování požáru na území Českého Švýcarska — Čínská eskalace napětí vůči Západu — Vypouštění přehrady — Tragické úrazy na horských stezkách — Povodně v New Yorku — Gočárovy mlýny — Krize čínské realitní společnosti Evergrande — Péče o umírající doma — Policie obvinila žháře — Přehlídka české architektury

Části dílu

00:42
Česká ekonomika v recesi
    Česká ekonomika v potížích. Ve druhém letošním čtvrtletí meziročně propadla o šest desetin procenta - tedy ještě víc, než statistici původně odhadovali.
    01:19
    Domácnosti šetří, firmy méně vyvážejí
      Přestává se dařit českým firmám a jejich vývozu do zahraničí. Hlavním problémem ekonomiky ale zůstává vysoká inflace. Kvůli ní domácnosti výrazně omezily své útraty.
      04:01
      Předpověď ekonomického vývoje
        Co dál? Česká národní banka odhaduje, že za celý letošek bude ekonomika stagnovat, příští rok nastane zhruba dvouprocentní oživení. A to díky domácnostem, které znovu začnou utrácet.
        05:07
        Parlamentní volby na Slovensku
          Do otevření volebních místností tady na Slovensku zbývá 12 hodin. Kampaň oficiálně skončila o středeční půlnoci a byla poměrně útočná a agresivní. Termín předčasného hlasování schválil parlament poté, co koncem loňského roku vyslovil nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera.
          09:06
          Předvolební průzkumy
            Těsný souboj dokládají i poslední předvolební průzkumy. Média je na Slovensku mohla naposledy zveřejnit ve středu. Nejčerstvější šetření se shodují na třech nejsilnějších stranách - liší se ale jejich pořadí.
            09:49
            Témata předvolební kampaně
              V předvolební kampani se řešily drahé energie, problémy ve zdravotnictví nebo školství. Evropa ale sledovala hlavně spor o další geopolitické směřování Slovenska. Robert Fico stejně jako politici krajní pravice opakovaně zpochybnili další vojenskou podporu Ukrajině.
              10:59
              Přívětivější okamžiky politické kampaně
                Jak jsme řekli, byla to jedna z nejvyhrocenějších kampani, jakou tahle země pamatuje. Kampaň plná slovních útoků, emocí i forem, jak voliče zaujmout. O to vzácnější byly i odlehčené nápady a momenty.
                13:29
                Vlak z Prahy na volby
                  Stovky Slováků dnes odjeli do vlasti hlasovat zdarma speciálním vlakem z pražského hlavního nádraží. Víc než z poloviny šlo o studenty. Náklady hradily neziskové organizace, které chtějí zvýšit volební účast.
                  14:52
                  Otevření posledního úseku S3
                    ŽIvý vstup redaktora Vlastimila Weinera.
                    16:52
                    Putin jednal se členem Wagnerovců
                      Ruský prezident jednal s bývalým členem vedení wagnerovců o vytvoření jednotek dobrovolníků, kteří by byli nasazováni hlavně v bojích na Ukrajině.
                      17:17
                      Stěhování z fronty do bezpečnějších regionů
                        Podle OSN je na Ukrajině v současnosti minimálně pět milionů vnitřních uprchlíků - lidí, kteří museli kvůli válce opustit své domovy, ale zůstali v zemi. Mnozí jsou ve složité situaci.
                        19:24
                        Soud o přebalu Reflexu s Tomiem Okamurou
                          Týdeník Reflex se nemusí omluvit předsedovi SPD Tomiu Okamurovi za to, že ho nazýval Pitomiem. Nejvyšší soud konstatoval, že šlo o slovní karikaturu a politik k ironii musí projevit vyšší stupeň tolerance.
                          19:55
                          Výročí podpisu Mnichovské dohody
                            85 let od podpisu mnichovské dohody, která rozbila Československo a stala se symbolem ústupků vůči zlu. Výročí si připomněl Senát. Podle předsedy Miloše Vystrčila si Češi mají klást otázky, jestli jsou schopní nevykládat historii tak, jak se zrovna hodí.
                            21:03
                            Okolnosti a následky Mnichovské dohody
                              Československo ztratilo rozhodnutím čtyř velmocí třetinu svého území. Dohoda znamenala konec demokratické první republiky a zároveň otevřela cestu k nejničivějšímu konfliktu v dějinách.
                              23:41
                              Stát koupil přepravce plynu Net4Gas
                                Stát koupil prostřednictvím společnosti ČEPS provozovatele tuzemských plynovodů NET4GAS Holdings. Smlouvu podepsaly obě strany před 18 hodinou. Součástí holdingu jsou firmy NET4GAS a Brawa. První zmíněná se stará asi o 4 tisíce kilometrů potrubí a předávací stanice a je držitelem výlučné licence pro přepravu zemního plynu v Česku.
                                25:14
                                Spor o přesčasy lékařů
                                  Česku se v Evropské komisi podařilo vyjednat výjimku ze zákazu 24-hodinové pracovní doby. ČT to řekl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský. Zákoník práce od října umožňuje plánovat v nemocnicích směny maximálně na 12 hodin.
                                  27:59
                                  Švédsko proti gangům
                                    Ve Švédsku se množí útoky zločineckých gangů. Za poslední měsíc přišlo o život dvanáct lidí, nejvíc od prosince 2019. Jeden člověk zemřel při bombovém útoku, další oběti byly zastřeleny. Švédský premiér si předvolal vedení policie a armády.
                                    28:21
                                    Zranění po pádu atrakce v Příbrami
                                      Nehoda na pouti v Příbrami - při provozu se sesunula Létající lavice. V tu chvíli na ní seděly 2 dívky. Jedna si pohmoždila zápěstí a skončila v nemocnici, druhé se nestalo nic.
                                      28:39
                                      Rekordně teplý podzim
                                        32 let starý teplotní rekord padl ve Strání nedaleko Uherského Hradiště - bylo tam přes 24 stupňů. Ještě víc naměřili meteorologové na jižní Moravě - za 2 dny přepisovali 11 hodnot. Namátkou v Pohořelicích nebo Brodě nad Dyjí.
                                        30:38
                                        Start sezóny respiračních chorob
                                          Nachlazení, chřipky, angíny nebo covid. Řada lidí v Česku se teď léčí s respiračním onemocněním. Podle lékařů ale sezóna těchto potíží teprve na začátku.
                                          31:15
                                          Ordinace plné nemocných děti
                                            Zvýšený počet respiračních chorob nesouvisí podle odborníků jen se změnou počasí, ale taky se začátkem školního roku. Zejména děti jsou víc v kontaktu, a nákazy se tak snáz šíří. Plná je tak řada ordinací a víc práce mají i zdravotníci na pohotovostech.
                                            33:58
                                            Respirační onemocnění v ČR
                                              Podle posledních dat Státního zdravotního ústavu je teď v Česku při přepočtu na sto tisíc obyvatel 641 pacientů s respiračními onemocněními. Tedy skoro dvakrát víc než ještě před měsícem.
                                              37:33
                                              Celková výše dluhů
                                                České domácnosti si čím dál víc půjčují. V srpnu už dlužily 2 biliony a 220 miliard korun. Za poslední rok se suma zvýšila o 103 miliard.
                                                37:53
                                                Novela vodního zákona
                                                  Jasná pravidla a rozdělení kompetencí v případě havárií na řekách má přinést novela vodního zákona, kterou schválila vláda. Reaguje na událost na Bečvě a potíže s ní spojené.
                                                  40:08
                                                  Vyšetřování požáru na území Českého Švýcarska
                                                    Policisté vyšetřují požár v Jetřichovicích - podle nich by se mohlo jednat o obecné ohrožení z nedbalosti. Hořet na území národního parku České Švýcarsko začalo ve středu, hasiči oheň v extrémně nepřístupném terénu likvidovali ještě včera.
                                                    40:39
                                                    Čínská eskalace napětí vůči Západu
                                                      Čínská vláda sjednocuje veřejnost kolem společné hrozby, kterou podle ní představují cizinci. V rámci ideologického boje se Západem stupňuje kampaň proti špiónům.
                                                      42:58
                                                      Vypouštění přehrady
                                                        Na přehradu Jesenice u Chebu si lidé chodí prohlížet zbytky zatopené vesnice Všeboř. Kvůli nutným opravám bezpečnostního přelivu u hráze a sanacím břehů museli vodohospodáři nádrž upustit. Hladina ustoupila skoro o metr a půl.
                                                        43:27
                                                        Tragické úrazy na horských stezkách
                                                          Na všech českých horách letos přibylo vážných úrazů cyklistů. Včetně smrtelných. Horská cyklistka si jen na Šumavě letos vyžádala čtyři životy. A mnohem častěji také zasahovala letecká záchranná služba.
                                                          45:15
                                                          Povodně v New Yorku
                                                            New York zasáhly bleskové povodně. Ve městě nejezdí metro na hlavních trasách a jsou uzavřené některé silnice. Za pouhé tři hodiny tam spadlo přes deset centimetrů srážek, tedy zhruba měsíční množství. Guvernérka státu New York vyhlásila ve městě výjimečný stav.
                                                            45:42
                                                            Gočárovy mlýny
                                                              Mouku mleli v areálu od architekta Josefa Gočára naposledy před deseti lety - pak už objekty jen chátraly. Automatické mlýny v Pardubicích dnes ale znovu ožily. Novým majitelům, manželům Smetanovým, se kulturní památku podařilo proměnit v nové společenské centrum.
                                                              46:21
                                                              Krize čínské realitní společnosti Evergrande
                                                                Hongkongská burza pozastavila obchodování s akciemi čínské realitní společnosti Evergrande. Její šéf je pod policejním dozorem kvůli podezření z nezákonných aktivit. Závazky firmy jsou větší než 300 miliard dolarů, což zhruba odpovídá HDP Finska.
                                                                46:44
                                                                Péče o umírající doma
                                                                  Strávit poslední chvíle života doma a mezi svými nejbližšími. Přání, které má mnoho lidí, ne vždy ale může být naplněno. Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny nově zřizuje tým mobilní paliativní péče, který to lidem umožní. Je v něm 10 zdravotníků a zatím se starají o 15 pacientů.
                                                                  48:59
                                                                  Policie obvinila žháře
                                                                    Policie zadržela a obvinila žháře, který zakládal požáry v Plzni. Při největším zapálil v polovině srpna bytový dům – škoda přesáhla půl milionu, nikdo se nezranil.
                                                                    49:20
                                                                    Přehlídka české architektury
                                                                      Začal Festival Den architektury. Letos zájemcům nabídne víc než 450 exkurzí do běžně nepřístupných budov. Program největší architektonické přehlídky v Česku se tentokrát zaměřuje na konstrukce.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž50 minut
                                                                      Další díl
                                                                      30. září 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      15. června

                                                                      Headlines — Mírový summit ve Švýcarsku — Snahy o ukočení bojů na Ukrajině — Tři klíčové body mírového plánu — Pirátská strana hodnotí výsledek voleb — Státní podpora penzijního spoření — Spory o kasino v Chrášťanech — Inaugurace nového slovenského prezidenta — Slavnostní recepce v Bratislavě — Hrazení léčby za některé úrazy — Muzejní noc v Ostravě — Pieta v Lidicích — Oslavy narozenin Karla III. — Tréninkové letadlo L-39NG — Riskantní jízda na zadní části vlaku — Festival Rock for People — Nebezpečí mikropůjček — Zodpovědné úvěry — Půjčování peněz v zastavárnách — Prodej prstenu v zastavárně — Nemoci způsobené klíšťaty — Boje v Gaze — Posilování pravicových stran ve Francii — Autobusy na Ještěd — Nehoda na závodech v Jičíně — Náklady na školní družiny — Barokní večer v Mariánské Týnici

                                                                      15. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž50 minut

                                                                      15. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      15. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      14. června

                                                                      Headlines — Začátek fotbalového mistrovství Evropy — Bezpečnostní opatření před šampionátem — Fakta o ME 2024 — Favorité evropského šampionátu — Fanoušci v Lipsku — Bezpečnostní opatření na šampionátu — Představení české reprezentace na EURO — EURO jako inspirace mladým fotbalistům — Hodnocení nabídek na dostavbu jaderných elektráren — Zájemci o stavbu nových bloků — Závěry summitu G7 a pomoc Ukrajině — Nedostatek dozorců ve věznicích — Poslední projev prezidentky Čaputové — Vyšetřování střelby na FF UK — Ceny Tima Stopparda — Sněmovna o korespondenční volbě — Trump navštívil Kongres — Jelen proskočil čelním sklem autobusu — Aplikace láka turisty na méně známá místa — Nové značení záchranářských sanitek — Označení záchranářských sanitek — Vybavení záchranářské sanitky — Vyšetřování žhářského útoku v Praze — Podpora strany Reform UK roste — Jednání o příměří v Gaze — Trest pro čínskou aktivistku — Požáry ve Středočeském kraji — Požár ve skladu pyrotechniky — Petiční stánek před Úřadem vlády — Problémy huti Liberty Ostrava — Pátrání po podezřelém z vraždy — Světový den dárců krve — Sklizeň česneku — Koncert Laca Décziho — Zemřel veterán Charles Gad Strasser

                                                                      14. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      14. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      14. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      13. června

                                                                      Headlines — Jednání o růstu platů — Platy ve zdravotnictví a justici — Požadavky na růst platů — Požadavky justice na růst platů — Tarifní platy pracovníků v justici — Summit G7 — Mobilizace branců na Ukrajině — Hizballáh zaútočil na Izrael — Problémy Liberty Ostrava — Náhrada mezd pro pracovníky Liberty Ostrava — Velký firmy v Moravskoslezském kraji — Dočasná ochrana uprchlíků — Druhý den návštěvy slovenské prezidentky — Objem poskytnutých hypoték — Nová střelnice u tábora — Kniha roku — Nové americké sankce proti Rusku — Předpověď počasí na další dny — Armádní výcvik pro středoškoláky — Drogový gang z Ostravy — Odstranění petičního stánku u Úřadu vlády — Snadnější rozvody manželství — Počet rozvodů — Dopady rozvodu na děti — Ústavní stížnost na změny v důchodech — Pokuta za chybně vydanou jízdenku — Demonstrace v Argentině — Cesta ministra Bartoše do USA — Odměna pro Elona Muska — Transformace regionu Trojmezí — Dodávka vrtulníku pro amádu — Obvinění kvůli požáru Alzheimer centra — Zpráva o stavu světových oceánů — Příspěvky pro ukrajinské uprchlíky s handicapem — Ocenění mladých vědců — Obnova pyramid kutnohorské kostnici

                                                                      13. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      13. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      13. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      12. června

                                                                      Modernizace tankové brigády — Nákup tanků Leopard — Modernizace armády — Plán strategických projektů — Slovenská prezidentka v Praze — Rozhovor se Zuzanou Čaputovou — Konference Česko na křižovatce — Zvyšování konkurenceschopnosti — Jednání o zavedení cel na čínská elektroauta — Soud v Hunterem Bidenem — Šéf NATO jednal s Viktorem Orbánem — Natáčení seriálu Děcko — Jednání o zavedení korespondenční volby — Rychlost na českých železnicích — Ústavní soud o kauze Dominika Feriho — Zákon o dostupném bydlení — Zabezpečení českých železnic — Tratě chráněné systémem ETCS — Příprava záchranářů na mimořádné události — Zabezpečení vlakových vagónů — Zájem o studium medicíny v Plzni — Liberty Ostrava žádá soud o povolení reorganizace — Boje na Ukrajině — ÚS od odškodnění pro pozůstalé obětí nehody — Předvolební kampaň ve Francii — Jednání o příměří v Gaze — Nehoda kamionu na D7 — Trest za schvalování terorismu — Aktivisté před Úřadem vlády — Rekonstrukce přehrady v Nechranicích — Šíření komára tygrovaného v Evropě — Požáry v Brazílii — Práce robotů v podzemí — Začal festival Rock for People

                                                                      12. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      12. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      12. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      11. června

                                                                      Inflace za květen — Vliv cen na poptávku a spotřebu — Vývoj spotřebitelských cen — Ceny zboží a služeb — Hledání nového generálního tajemníka NATO — Konference o Ukrajině v Berlíně — Soud s bývalým důstojníkem Pohraniční střáže — Následky bleskových povodní — Bleskové povodně ve Valašských Kloboukách — Rada bezpečnosti o situaci v Gaze — Mezinárodní konference pro Gazu — Film Vzor líčí šikanu i vztek mladých — Změny ve sněmovně — Odstranění havarovaného vlaku v Pardubicích — Houba pojmenovaná po českém vědci — Policisté na Děčínsku — Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách — Nasycení půdy vodou — Srážky v květnu — Průtok vody v řekách — Opatření proti suchu — Novela zákona o držení střelných zbraní — Zákon o změnách v RTVS na Slovensku — Porota uznala Huntera Bidena vinným — Přípravy opravy mostu v Ústí nad Labem — Hořící auto v Praze — Vlak poháněný energií z baterií — Připomínka vyhlazení francouzské vesnice nacisty — Zájem o školy v přírodě — Nemovitosti v Číně — Jednání o nové spalovně v Písku — Seriál o astronautce Sally Rideové

                                                                      11. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      11. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      11. 6. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám