54 minut

17. července 2023

Část: Debaty o zpomalení valorizace penzí

Obsah dílu

Vážná nehoda autobusů na D2 — 1 mrtý a 60 zraněných po nehodě dvou autobusů — Poškození mostu na anektovaný Krym — Výbuchy na Krymském mostě — Krymský most v datech — Odstoupení Ruska z obilné dohody — Růst starobních důchodů — Debaty o zpomalení valorizace penzí — Novela zákona o důchodovém pojištění — Rušení pracovišť celní správy — Problémy ve velení americké armády — Poskytnuté hypotéky — Chaty splývající s přírodou — Summit EU, Latinské Ameriky a Karibiku — Požár u Athén — Soud kvůli výrokům pražské pravoslavné církve — Kontroly zmrzliny — Bezpečné chování u vody — Dotace na opravu starých domů — Podmínky dotace — Nástrahy při koupi staré nemovitosti — Jednání o změnách v kosnolidačním balíčku — Bouřky a silný vítr na Moravě a ve Slezsku — Obchvat Karviné — Oběti lijáků v Jižní Koreji — Mravnostní hlídky v íránských ulicích — Přísně střežený soud v Hradci Králové — Horko jako rizikový faktor při práci — Výroba osobních aut v ČR — Požár na letišti v Catanii — Zkoumání bouřek českými vědci — Zákaz věžiček z kamenů v národních parcích — Výpadek systémů v nemocnicích v Pardubickém kraji — Oslavy výročí moderní slovenštiny

Části dílu

00:41
Vážná nehoda autobusů na D2
    Tragická srážka dvou autobusů na dálnici D2 u Brna - zranilo se při ní 76 lidí. Jeden zemřel.
    02:59
    1 mrtý a 60 zraněných po nehodě dvou autobusů
      Živý vstup redaktorů Vítězslava Mikulčíka a Michala Čejky.
      05:39
      Poškození mostu na anektovaný Krym
        Silná exploze poničila Krymský most. Poškozená je jedna sekce a doprava na 17 kilometrů dlouhé silniční části je zastavená. Rusko obvinilo z útoku Ukrajinu. Kyjev naznačil, že by za ním mohly být jeho ozbrojené síly.
        06:29
        Výbuchy na Krymském mostě
          Vyřazení automobilové části Krymského mostu silně zkomplikovalo civilní i vojenskou dopravu mezi Ruskem a okupovaným Krymem. Zatím není jasné, kolik času oprava zabere.
          09:15
          Krymský most v datech
            Krymský most, přezdívaný někdy také Kerčský, je mimořádně důležitá dopravní tepna, spojující ruskou pevninu s okupovaným poloostrovem.
            10:13
            Odstoupení Ruska z obilné dohody
              Živý vstup zpravodajky Barbory Maxové.
              12:17
              Růst starobních důchodů
                Na zhruba 20 700 korun by od ledna mohl stoupnout průměrný starobní důchod. Zvyšovat se bude jen základní výměra. Na přelomu roku o zhruba 380 korun všem penzistům. Přesné číslo bude podle ministra práce známé v září.
                12:56
                Debaty o zpomalení valorizace penzí
                  Poslanci momentálně taky řeší návrh, který má valorizace důchodů do budoucna zpomalit. Na nadcházející lednové navyšování ale podle zástupců ministerstva nebude mít vliv.
                  15:18
                  Novela zákona o důchodovém pojištění
                    Jednání sněmovny o zmiňované novele, která brzdí valorizaci penzí, není jednoduché. Mimořádná schůze na začátku června, kde byla jediným bodem programu - trvala přes 13 hodin.
                    16:22
                    Rušení pracovišť celní správy
                      Po zrušení některých poboček finančních úřadů zanikne taky 6 územních pracovišť celní správy. Tedy zhruba každé páté. Ministerstvo financí vládě navrhne jejich uzavření od ledna. Dotkne se to těch, které nesídlí v budovách krajských celních úřadů.
                      16:45
                      Problémy ve velení americké armády
                        Poprvé za víc než 100 let nemá americká námořní pěchota potvrzeného nového nejvyššího velitele. Jmenování blokuje jediný republikánský senátor.
                        19:16
                        Poskytnuté hypotéky
                          Zájem o hypotéky dál mírně roste. V červnu banky na bydlení půjčily o 13 procent víc peněz než v květnu. Průměrná úroková sazba nepatrně klesla - pořád se ale pohybuje okolo pěti celých a devíti desetin procenta.
                          20:06
                          Chaty splývající s přírodou
                            Chatu nebo chalupu vlastní zhruba každý pátý obyvatel Česka. Rekreační objekty ve stylu organické architektury, inspirované dílem Franka Lloyda Wrighta, jsou ale v tuzemsku jen tři. Přibližuje je výstava s názvem Chaty.
                            22:35
                            Summit EU, Latinské Ameriky a Karibiku
                              Živý vstup zpravodaje Petra Obrovského.
                              25:15
                              Požár u Athén
                                Silný vítr pomáhá šířit požár asi 40 kilometrů od řeckých Athén. S plameny bojuje 600 hasičů a pracovníků lesní správy s letadly a vrtulníky. Úřady už přesto musely evakuovat tři obce, turistické středisko, letní tábor i stáje.
                                25:42
                                Soud kvůli výrokům pražské pravoslavné církve
                                  Vedení pražské pravoslavné církve se musí omluvit matce představené Valentyně a otci Metodějovi z loděnického monastýru za nepravdivý článek zveřejněný na webových stránkách.
                                  27:27
                                  Kontroly zmrzliny
                                    Pochybení při výrobě a prodeji zmrzlin. Hygienici před prázdninami provedli na pět set kontrol. Nedostatky odhalili v úklidu provozoven i při skladování. Zhruba každý třetí vzorek obsahoval nadlimitní množství enterobakterií.
                                    27:55
                                    Bezpečné chování u vody
                                      Za poslední tři dny utonulo v Česku pět lidí. Jeden z nich na slapské nádrži, kde dnes vodní záchranáři lidem vysvětlovali rizika koupání. Zároveň spustili novou kampaň, která formou cedulí upozorňuje na nebezpečí.
                                      30:03
                                      Dotace na opravu starých domů
                                        Lidé, kteří opravují anebo se chystají renovovat staré domy, budou moct od září žádat o dotaci. V programu s názvem "Oprav dům po babičce" je pro ně přichystáno 40 miliard korun z evropských peněz.
                                        32:40
                                        Podmínky dotace
                                          Nárok na dotaci budou mít lidé, kteří mají v rekonstruovaném domě hlášené trvalé bydliště, a to ještě 10 let po provedení oprav. Pokud by chtěli podporu využít na rekonstrukci rekreačního objektu - je to možné. Trvalé bydliště si tam ale musí přehlásit. Výše peněz pak bude záviset na tom, do jaké energetické třídy objekt spadá.
                                          33:52
                                          Nástrahy při koupi staré nemovitosti
                                            Ombudsman varuje před koupí černé stavby. Už dříve mu stavební úřady v Praze a v Brně potvrdily například to, že se pravidelně setkávají s případy, kdy v domech vznikne víc bytů, než na kolik měl stavebník povolení.
                                            36:09
                                            Jednání o změnách v kosnolidačním balíčku
                                              Celková úspora - po úpravách konsolidačního balíčku - má podle premiéra Petra Fialy zůstat stejná. Opatření mají příští rok souhrnně vylepšit saldo státního rozpočtu skoro o 98 miliard.
                                              37:02
                                              Bouřky a silný vítr na Moravě a ve Slezsku
                                                Živý vstup redaktora Marka Slavíka.
                                                40:16
                                                Obchvat Karviné
                                                  Karviná má nový obchvat. Tříkilometrový úsek, který městu uleví stál přes miliardu a jeho výstavba trvala přes tři roky. Problémem bylo hlavně zpevnění některých úseků, které jsou ovlivněné těžbou. V příštím týdnu otevře Ředitelství silnic a dálnic v plném rozsahu i obchvat Frýdku-Místku.
                                                  40:50
                                                  Oběti lijáků v Jižní Koreji
                                                    Nejméně 40 obětí si v Jižní Koreji v posledních dnech vyžádaly silné lijáky. Osm lidí zahynulo v zatopeném silničním tunelu ve střední části země. Uvízlo v něm 15 vozidel včetně autobusu.
                                                    41:10
                                                    Mravnostní hlídky v íránských ulicích
                                                      Íránská mravnostní policie se vrací do ulic. Znovu bude dohlížet na to, jestli ženy dodržují pravidla o oblékání, například zakrytí vlasů. Hlídky prakticky vymizely po smrti Mahsy Amíníové a následných protestech – největších, jakým islámský režim čelil.
                                                      43:16
                                                      Přísně střežený soud v Hradci Králové
                                                        O posílení bezpečnosti požádal senát v trestní věci Petra Včeliše z Broumovska obžalovaného z pěstování a prodeje konopí. Letos v dubnu v jeho případě narušila uzavřené jednuání o jeho vazbě skupina, která si říká Legitimní věřitelé ČR, vč. jeho partnerky.
                                                        43:55
                                                        Horko jako rizikový faktor při práci
                                                          Vedro podle záchranářů zvyšuje riziko pracovních úrazů. Zaměstnanci můžou být v horkém počasí unavení a méně pozorní. Ty nejzávažnější - smrtelné úrazy se podle údajů inspekce práce nejčastěji stávají řidičům, obsluze strojů nebo řemeslníkům a pracovníkům ve výškách.
                                                          45:56
                                                          Výroba osobních aut v ČR
                                                            Potvrzené oživení automobilového průmyslu – tedy klíčového odvětví české ekonomiky. / V prvním pololetí producenti dokončili přes 738 tisíc nových osobních vozů. / Výroba je o pětinu vyšší než před rokem a blíží se už předkrizovému roku 2019.
                                                            46:16
                                                            Požár na letišti v Catanii
                                                              Na letišti v sicilské Catanii v noci vypukl požár. Hasiči ho dokázali zlikvidovat po hodině a půl, škody ale provoz zastavily nejmíň do středy. Důležitý dopravní uzel na východě italského ostrova hlavně v létě využívají denně tisíce turistů, včetně Čechů.
                                                              46:32
                                                              Zkoumání bouřek českými vědci
                                                                Nejdelší a největší ze země zachycený blesk ve střední Evropě - měřil asi 80 kilometrů. To je mimo jiné výsledek práce vědců z pražského ČVUT a dvou ústavů Akademie věd.
                                                                48:03
                                                                Zákaz věžiček z kamenů v národních parcích
                                                                  Strážci národních parků varují turisty před stavbou populárních kamenných věžiček. Lidé tím totiž narušují přírodu. Zvlášť pod kameny v řekách jsou ukryté larvy nebo vajíčka ryb. Běžné upozornění už ale nestačí.
                                                                  49:44
                                                                  Výpadek systémů v nemocnicích v Pardubickém kraji
                                                                    Nemocnice v Pardubickém kraji dnes ochromil rozsáhlý výpadek informačních systémů. Nejvíce zasáhl přímo pardubickou nemocnici. Personál se kvůli tomu téměř celé odpoledne vůbec nedostal do počítačové sítě.
                                                                    50:11
                                                                    Oslavy výročí moderní slovenštiny
                                                                      180 let moderní slovenštiny. Sousední stát si připomněl památné setkání učenců kolem Jozefa Hurbana a Ľudovíta Štúra. Během pěti dnů se dohodli na pravidlech spisovného jazyka. Úzce spolupracovali i s českými obrozenci.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž54 minut
                                                                      Další díl
                                                                      18. července 2023

                                                                      Přehled dílů

                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      28. května

                                                                      Headlines — Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                      28. 5. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      28. května

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      28. 5. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      27. května

                                                                      Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                      27. 5. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      27. května

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      27. 5. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      26. května

                                                                      Změny u věku odchodu do důchodu — Zvyšování důchodového věku — Hospodaření systému důchodového pojištění — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Útok z Pásma Gazy na Tel Aviv — Zápas českých hokejistů o zlato — Existenční potíže malých obchodů — Tragický sesuv půdy v Papui-Nové Guineji — Francouzský prezident v Německu — Miliardy pro školství — Dražba nalezeného díla Jana Zrzavého — Změny u zdravotních prohlídek strojvedoucích — Silné bouřky v Česku — Návrat ukradených listin Univerzity Karlovy — Požár STK v Jilemnici — Aleje u silnic bezpečnější pro řidiče — Hokejový zápas o zlato — Finále pohledem hráčů i fanoušků — Úspěchy české hokejové reprezentace — Medaile pro letošní turnaj — Sledovanost hokejových přenosů ČT — Podpora fanoušků na náměstích — Náklady na uspořádání šampionátu — Útraty hokejových fanoušků — Úlovky rybářů pro vlastní spotřebu — Dražší povolenky pro rybáře na Orlíku — Průzkum vraku na dně Karibského moře — Školní obědy pro děti z rodin v nouzi — Obnovena jednodenní chirurgie v Sušici — Záchrana podvyživených psů — Závěr festivalu v Cannes — Romský festival Khamoro

                                                                      26. 5. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      26. května

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      26. 5. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      25. května

                                                                      Pomoc lidem v bytové nouzi — Podpora bydlení — Ztráta bydlení — Ruský útok na hobbymarket v Charkově — Práce ukrajinských hasičů — Česko zasáhly silné bouřky — Češký tým ve finále hokejového MS — Finále MS v hokeji — Předvolební kampaň ve Velké Británii — Zdravotní stav premiéra Fica — Ovoce na šťávy a marmelády — Velký městský okruh v Brně — Dílo Franze Kafky na festivalu Svět knihy — Posuzování příspěvků na péči — Nehoda autobusu v Rakousku — 30 let od odsouzení Ludvíka Zifčáka — Trest za nacistickou vlajku — Holubi likvidují úrodu — Placení daně z nemovitosti — Platba daně z nemovitosti — Zvýšení daní z nemovitosti — Elektronizace zdravotnictví — Sesev půdy na Papui-Nové Guineji — Vpomínka na politické vězně v Jáchymově — Opatření proti přemíře turistů v Barceloně — Den starokladrubského koně — Pravidla pro používání umělé inteligence — 150 let obce baráčnické — Prohlídky soukromých hradů a zámků — Festival elektrických aut

                                                                      25. 5. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž49 minut

                                                                      25. května

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      25. 5. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      24. května

                                                                      Návrh státního rozpočtu na příští rok — Požadavky ministrů na změny v rozpočtu — Hospodaření státu — Reakce z Izraele na rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora — Boje na Ukrajině — Nehoda prezidenta Pavla — Kontroverzní výroky poslance Tomia Okamury — Změny na ruských ministerstvech a v armádě — Čínské cvičení u Taiwanu — Feriho trestní kauza — Zemřel herec a režisér Jan Kačer — Vzpomínky na Jana Kačera — Přípomínka Jana Kačera ve vysílání ČT — Dostavba pražského okruhu — Návrh zákona o odměňování zdravotníků — Úspory českých domácností — Srážka vlaku s lokomotivou — Úspěch českých hokejistů — Ceny ovoce a zeleniny — Ceny výrobců v zemědělství — Ceny ovoce v Polsku — Produkce zeleniny v ČR — Zřícení budovy na Mallorce — Hlasovací lístky před volbami do EP — Propuštění Iva Kaderky — Uctění památky vězňů z Jáchymova — Zákazy předjíždění kamionů — Valorizace finančních náhrad církvím — Cla na čínské elektromobily v USA — Vydatný déšť na jižní Moravě — Hledání invazních druhů rostlin a zvířat — Předvolební kampaň ve Francii — Nový bezpečnostní přeliv na Orlíku — Přípravy všesokolského sletu — Aréna bratří Formanů

                                                                      24. 5. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      24. května

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      24. 5. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám